Top 6 beste hardloophorloges in 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
beste hardloophorloge

Wat is het beste hardloophorloge van dit moment? Dit is een vraag die je waarschijnlijk zal hebben, wanneer je een nieuw hardloophorloge wil gaan aanschaffen. Geen vreemde vraag, aangezien er tegenwoordig ontzettend veel verschillende hardloophorloges verkrijgbaar zijn! Hierdoor kan het lastig kan zijn om in te schatten welk horloge het beste past bij jouw specifieke wensen.

Horloges met GPS en hartslagmeter zijn echt meestal een eerste behoefte en bijna onmisbaar tijdens het hardlopen. Zo geven ze je veel inzicht in hoe jouw lichaam zich gedraagt tijdens het lopen. Ook geven ze aan welke route en afstand je precies hebt afgelegd. Maar tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk dan alleen het meten van de hartslag en het bijhouden van de gelopen route.
Daarom vertellen we je in dit artikel alles over hardloophorloges en hebben we een top 6 van de beste hardloophorloges voor je opgesteld!

Top 6 beste hardloophorloges

In deze top 6 bespreken we de kenmerken en functies van verschillende merken en modellen hardloophorloges en vertellen we je wat de belangrijkste voor- en nadelen van de diverse horloges zijn. Op deze manier hopen we dat we jouw keuze voor een nieuw horloge iets gemakkelijker kunnen maken en je een idee geven van de mogelijkheden op het gebied van hardloophorloges. Dit is onze top 6 beste hardloophorloges van dit moment:

1. Garmin Forerunner 55 - beste hardloophorloge instapmodel

4/5

Dit Garmin sporthorloge heeft ontzettend veel mogelijkheden en is een zeer compleet hardloophorloge. Dit horloge is zonder twijfel één van de meest populaire hardloophorloges van dit moment en dat is zeker niet onterecht. 

De Garmin Forerunner 55 beschikt over alle basisfuncties die je zou verwachten bij een goed hardloophorloge. Zo biedt het horloge inzicht in statistieken zoals hartslag en snelheid, maar heeft het bijvoorbeeld ook een functie voor trainings- en hersteladvies. Ook helpt het horloge je om tijdens het lopen een bepaald doel te bereiken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de zeer geavanceerde mogelijkheden van dit Garmin sporthorloge. 

Voor de gemiddelde hardloper is dit horloge echt perfect, ook de prijs-kwaliteit verhouding van dit horloge is uitstekend te noemen.

Voordelen

Nadelen

2. Garmin Forerunner 945 - meest uitgebreide hardloophorloge

4.5/5

Als jij een zeer fanatieke loper bent, die meerdere keren per week hardloopt, dan is dit horloge echt een aanrader! Dit Garmin sporthorloge is zoveel meer dan alleen een eenvoudig hardloophorloge. De Garmin Forerunner 945 biedt de mogelijkheid tot het opslaan van wel 1000 muzieknummers en geeft trainingsadvies op basis van jouw trainingshistorie, waarbij ook rekening wordt gehouden met hersteltijd en het voorkomen van blessures. 

Daarnaast heeft het horloge een veiligheidsfunctie in de vorm van ongeval detectie en biedt het horloge de mogelijkheid tot contactloos betalen. Dit alles natuurlijk naast ‘standaard’ functies zoals het tracken van de gelopen route (met zeer goede GPS-ontvangst) en het monitoren van de hartslag en andere trainingseffecten.

Voordelen

Nadelen

3. Garmin Instinct Solar Smartwatch - meest duurzame hardloophorloge

4/5

Zoals de naam al zegt, maakt dit Garmin sporthorloge gebruik van zonne-energie, waardoor de batterijduur aanzienlijk wordt verlengd. Superhandig dus, want zo laad je je horloge tijdens het hardlopen op als de zon schijnt. Dit is een uniek kenmerk, dat niet veel andere hardloophorloges hebben. 

Verder heeft dit horloge, naast de standaard functies zoals hartslagmeting, een aantal prettige en handige andere functies. Zo biedt het een slaapanalyse, het meten van het zuurstofgehalte in je bloed, het meten van de hartslag (zelfs onder water) en zeer nauwkeurige GPS-ontvangst. Kortom, dit horloge is alles wat je nodig hebt tijdens het hardlopen en is ook nog eens duurzaam, door het gebruik van zonne-energie!

Voordelen

Nadelen

4. Coros Pace 2

4.5/5

Het eerste horloge met GPS in deze top 6 van een ander merk dan Garmin is de Coros Pace 2. Coros is misschien een wat minder bekend merk, maar dit maakt de specificaties van dit horloge er zeker niet minder om! 

Dit horloge heeft alle functies die je bij een goed hardloophorloge zou verwachten en heeft daarnaast enkele bijzondere eigenschappen: een looppatroon analyse, herstelaanbevelingen en een barometer functie. 

Het horloge is makkelijk in gebruik en reageert zeer snel. Verder merk je amper dat je het horloge om hebt, door het lage gewicht van het horloge en de omvang van het horloge. Dit horloge is dan ook zeer geschikt als je een wat minder ‘prominent’ aanwezig horloge om je pols wil. 

De GPS-ontvangst van dit horloge is uitstekend en zelfs bij gebrek aan GPS-signaal (bijvoorbeeld in een tunnel), wordt de gelopen route met terugwerkende kracht correct berekend. Dit alles bij elkaar maakt de Coros Pace 2 tot een hardloophorloge dat zeker thuis hoort in onze top 6.

Voordelen

Nadelen

5. Polar Vantage V2 - beste hardloophorloge van Polar

4.7/5

De Polar Vantage is ook een uitstekend hardloophorloge. Dit model onderscheidt zich van de meeste andere modellen hardloophorloges door de excellente herstelmetingen die ermee kunnen worden uitgevoerd. 

Hierdoor kan je overbelasting en dus blessures voorkomen en tegelijkertijd het maximale uit iedere training halen. Zo voert het horloge nachtelijke herstelmetingen uit tijdens de slaap en analyseert het hierbij ook de verschillende fases van de slaap die je doormaakt. 

Ook interessant: het horloge beschikt over een fitness test functie, waarmee je inzicht krijgt in interessante statistieken zoals jouw VO2 max en maximale snelheid. Hierdoor kan je dus ook goed zien hoe sterk jouw progressie over een bepaalde periode is en hier weer jouw training op afstemmen. Daarnaast biedt dit horloge uiteraard ook hartslagmeting, GPS en mogelijkheden tot het afspelen van muziek.

Voordelen

Nadelen

6. Polar Grit X Pro

4/5

Dit horloge met hartslagmeter en GPS beschikt over diverse ‘Smart Coaching’ functies, waarmee je het maximale uit jouw training kunt halen en vooraf gestelde doelen met gerichte ondersteuning kunt behalen. 

Ook interessant: met de functie ‘prestatietest hardlopen’, kan je een uitgebreide analyse van jouw hardloopprestaties bijhouden, door deze prestatietest bijvoorbeeld eens in de drie maanden uit te voeren. Zo houd je perfect inzicht in jouw prestaties en vooruitgang, bijvoorbeeld op het gebied van hartslag tijdens de training en jouw snelheid. Een heleboel handige functies dus! 

Dit zeer geavanceerde horloge is dan ook zeker aan te raden voor fanatieke hardlopers, die meerdere keren per week lopen en hierbij erg prestatiegericht zijn.

Voordelen

Nadelen

Veelgestelde vragen over hardloophorloges

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over hardloophorloges. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen.

Zoals gezegd zijn er in Nederland ontzettend veel verschillende merken hardloophorloges op de markt. De meest bekende merken van dit moment, gespecialiseerd in hardlooptrainingen, zijn bijvoorbeeld Garmin, Polar en Coros. Er zijn uiteraard nog veel meer merken op de markt, zoals de Apple Watch en de FitBIt, dit zijn meer ‘algemene’ sporthorloges of activity trackers.

Nee, dit is niet nodig. Eigenlijk alle hardloophorloges beschikken over een verstelbaar bandje. Hierdoor zijn alle horloges op maat af te stellen op jouw pols en passen ze bij iedereen.

Hier zit eigenlijk geen verschil tussen. Eigenlijk zijn alle hardloophorloges ook GPS-horloges. Het is dus puur een andere benaming voor hetzelfde product. Wel is het, zoals hierboven ook al gezegd, zo dat niet alle GPS-horloges ook gespecialiseerd zijn in hardlooptrainingen. Zo zijn er ook activity trackers met GPS, zie hiervoor ook ons artikel over activity trackers.

In principe zijn alle hardloophorloges zowel te gebruiken door mannen als vrouwen. Wel hebben enkele merken speciale modellen voor vrouwen, hetgeen bijvoorbeeld terug te zien is aan de kleur van het horloge. Ben je geïnteresseerd in modellen speciaal voor dames, kijk dan ook eens hier.

Op zoek naar andere sporthorloges?

Artikelen over de beste fitness trackers, Garmin activity tracker en beste stappenteller en vind je uiteraard ook hier op myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!