De 6 beste fitness trackers voor CrossFit en krachttraining

Laatste update 20 september 2021 Marian
Beste fitness trackers voor CrossFit

Ja je leest het goed! Het is zowaar gelukt om de 6 beste fitness trackers te vinden, die jouw CrossFit workout wel goed kunnen registreren. En ze presteren niet alleen goed bij CrossFit trainingen, maar ook zeer goed bij krachttraining of HIIT.

Ik weet niet of het je al opgevallen is, maar het is echt heel lastig om fitness trackers of sporthorloges te vinden, die dit kunnen. Er is een enorm aanbod in sporthorloges en activity trackers, maar bijna geen enkele fabrikant lukt het om ook krachttraining goed te registreren.

Maar er is hoop! Er zijn inmiddels een paar horloges op de markt die beschikken over een adequate tracking voor krachttraining en andere relevante functies, die ook CrossFitters en HIIT enthousiastelingen zullen aanspreken.

Om tot deze top 6 te komen heb ik me bij deze fitness trackers voornamelijk gefocust op eigenschappen die van belang zijn voor de registratie van CrossFit-, HIIT-, of krachttraining. Zaken zoals slaap tracking en berichten notificaties zijn hierbij van ondergeschikt belang gemaakt, maar de meeste trackers hebben ook deze functionaliteiten.

1. Garmin Fenix 6 Sapphire

Dit horloge staat op nummer 1 omdat het echt alles kan! Daarnaast heeft het ook nog  eens een zeer goede HR monitor en GPS en is het een van de weinige horloges met een Pulse Oximeter (meting van de mate van verzadiging van zuurstof in de bloedbaan).

Dit horloge is compatibel met de Garmin Strenght + app. De Strenght+ app biedt “gewicht instelbare” calorieberekeningen. Als je bijvoorbeeld squat kan je aangeven met hoeveel gewicht je dit doet. Daarnaast houdt hij er ook rekening mee of je een man of vrouw bent voor wat betreft je calorieverbranding. De gegevens van je training kan je teruglezen in de Garmin Connect Web en app. 

De gegevens van je calorieverbranding zijn gebaseerd op je hartslag, daarom is een goede HR monitor erg belangrijk in een sporthorloge. En deze heeft dat dus!

Dit horloge is ook te gebruiken met de Garmin Cross-Training app. Met deze app kan je je eigen WOD maken en registreren. Ook kan je tijdens je training gebruik maken van persoonlijke timers en voor geprogrammeerde WODs en schema’s.

Vind je de klok wat te groot of wil je die juist nog groter? Het horloge is verkrijgbaar met een klok van 42 mm, 47 mm en 51 mm en in diverse kleuren. De Garmin Fenix 6s is speciaal voor vrouwen ontworpen, de kleur is wit/ rosé en heeft een bandje van 42 mm.

De batterij van dit horloge is ook een pluspunt. Deze gaat maar liefst 14 dagen mee in smartwatch mode, 10 uur in de GPS stand met muziek en 48 dagen in de batterij saving mode!

Het is helaas geen goedkoop horloge, maar dan heb je wel de beste fitness tracker voor CrossFit en/of krachttraining die er op dit moment te krijgen is!

Wil je wel deze Garmin maar liever niet de volle mep betalen?
Naast de Garmin Fenix 6 Sapphire is er ook een goedkopere uitvoering de Garmin Fenix 6 zonder saffier glas, die wel gewoon alle opties bevat. Deze versie is gemiddeld €150,- goedkoper.
Het glas van de klok is ook bij deze Garmin super hard en krasbestendig. De foto hieronder is het horloge van mijn man, die het horloge met veel plezier al 2 jaar dag en nacht draagt (
ook tijdens fitness en kitesurfen). Zoals je ziet zit er nog steeds geen krasje op het glas!

Voordelen

Nadelen

Beste deals voor de Garmin Fenix 6 Sapphire

2. Garmin Venu 2/2S

De Garmin Venu 2/2S is in april 2021 op de markt gebracht en is daarmee de opvolger van de Garmin Venu die in 2019 werd gelanceerd. Het is net als de Venu een high end model onder de activity trackers en hartslagmeters. Qua prijs is deze Venu 2/2S gelijk aan de Apple Watch, maar biedt qua GPS en activity tracking de veel betere functionaliteiten van Garmin!

Het horloge heeft namelijk een krachttraining tracking programma, waardoor je handmatig je sets kan timen, reps kan invoeren en je rustperiodes kunt bijhouden. Liever niet handmatig je sets bijhouden? Dit horloge biedt ook een automatische rep teller, die heel nauwkeurig is!

Ook een leuke feature is de strenght training & muscle mapping: in deze widget zie je precies welke spieren je traint met de gekozen oefening en krijg je een animatie te zien hoe je de oefening uit moet voeren, mocht je hier nog niet bekend mee zijn. Op het horloge vindt je diverse workouts terug en kan je natuurlijk ook je eigen workout instellen. 

De Garmin Venu 2/2S heeft één van de meest intuïtieve schermen onder de Garmin horloges, waardoor het niet lang duurt voordat je door hebt waar je welke functies kunt vinden. Het horloge heeft een mooi design, een super helder scherm en is qua gewicht super licht. Je merkt dus (bijna) niet dat je dit horloge draagt.

Het verschil tussen de 2 en 2s is de grote van de klok en de levensduur van de batterij. Bij de 2s is de klok 40 mm en gaat de batterij 10 dagen mee in smartwatch mode en 7 uur met GPS gebruik. Bij de 2 is de klok 45 mm en gaat de batterij 11 dagen mee in smartwatch modus en 8 uur tijdens GPS gebruik.

Met alle nieuwe features, het prachtige design en de zeer goede tracking heb je voor een acceptabele prijs een prachtig en kwalitatief zeer goed horloge. De Garmin Venu 2/2S verdient dan ook terecht de 2e plaats in deze top 6!

Voordelen

Nadelen

Beste deals voor de Garmin Venu 2/2S

3. Garmin Vívoactive 4(s)

Een stuk minder prijzig dan de Garmin Fenix 6, maar nog steeds een horloge met heel veel opties die ook weightlifters en CrossFitters veel te bieden heeft is de Vívoactive 4.

Het horloge heeft net als de Venu 2/2S een krachttraining tracking programma, waardoor je handmatig je sets kan timen, reps kan invoeren en je rustperiodes kunt bijhouden. Liever niet handmatig je sets bijhouden? Dit horloge biedt ook een automatische rep teller, die heel nauwkeurig is, als je eenmaal door hebt hoe de software werkt. Dit vraagt namelijk wel even wat van je tijd om je hierin te verdiepen.

Ook een leuke feature is de geanimeerde workouts op je scherm, die laten zien hoe je bijvoorbeeld een stretch- of krachtoefening uit moet voeren. Op het horloge vindt je diverse workouts terug en kan je natuurlijk ook je eigen workout instellen. 

Het verschil tussen de 4 en 4s is de grote van de klok en de levensduur van de batterij. Bij de 4s is de klok 40 mm en gaat de batterij 7 dagen mee in smartwatch mode en 5 uur met GPS gebruik.
Bij de 4 is de klok 50 mm en gaat de batterij 8 dagen mee in smartwatch modus en 6 uur tijdens GPS gebruik.

En luister je graag naar muziek tijdens je workout? Dan is er goed nieuws! Met dit horloge kan je Spotify direct vanaf je horloge gebruiken. Geen Spotify gebruiker? Er is ook ruimte om zo’n 500 eigen nummers op te slaan, zodat je altijd naar je favoriete muziek kunt luisteren. Wel heb je hier wireless oordopjes of koptelefoon voor nodig, zodat je deze met je horloge kunt verbinden.

Voordelen

Nadelen

Beste deals voor de Garmin Vívoactive

4. Polar Ignite

Polar staat bekend om zijn accuraatheid voor hartslagmeting. En dit maken ze helemaal waar bij de Polar Ignite! Het horloge heeft een ingebouwde “Precision Prime” HR sensor die zo gevoelig is dat deze zelfs tijdens het zwemmen je hartslag kan meten! 

Met deze zeer goede HR sensor, de meting van je slaapkwaliteit en je inspanningsniveau tijdens je training gedurende de dag, geeft dit horloge ook aan of je klaar bent voor een nieuwe training of beter nog even kunt wachten. Polar is hier erg vooruitstrevend in en het geeft je dus echt een goed inzicht in wat je lichaam je vertelt, in plaats van alleen te gaan voor het behalen van vooraf ingegeven doelen.    

Het horloge is perfect voor het tracken van je CrossFit WOD of krachttraining. De Ignite is namelijk speciaal ontworpen voor indoor sporten, waardoor extra aandacht is besteed aan een helder display. 

Het display is 43 mm en 8,5 mm dik. Dus ook ideaal voor vrouwen die een niet te groot, maar wel zeer goed sporthorloge willen dragen. 

Wil je een iets groter scherm dan is de Polar Vantage V wellicht een betere optie voor je.

De batterij is goed en gaat tot 17 uur mee in trainingsmodus en 5 dagen in smartwatch mode.

De Ignite heeft ook een Fitspark trainingsguide, met complete workouts afgestemd op jouw niveau, herstel en trainingshistorie! Uiteraard is het ook mogelijk je eigen workout samen te stellen. Enige minpuntje van dit horloge (net als bij vele andere fitnesstrackers) is dat hij het aantal reps en gewicht niet kan traceren.

Voordelen

Nadelen

Beste deals voor de Polar Ignite

5. Polar Vantage V

De grotere versie van de Polar Ignite is de Polar Vantage V. Het scherm is 46 mm en 12,5 mm dik. Verder heeft dit horloge dezelfde opties als de Ignite. Groot voordeel van dit horloge ten opzichte van de Ignite is dat de batterij langer meegaat. Namelijk tot 40 uur in trainingsmodus en 7 dagen in smartwatch mode.

Heb je naast krachttraining en CrossFit ook ambities voor wat betreft harlopen, dan is dit horloge een betere keuze voor je dan de Polar Ignite. Bestaat je schema uit hoofdzakelijk krachttraining en bijvoorbeeld 1 keer in de week een cardiosessie, dan is de Ignite daar heel geschikt voor en scheelt ook nog behoorlijk in de prijs.

Voordelen

Nadelen

Beste deals voor de Polar Vantage V

6. Garmin Forerunner 945

De opvolger van de welbekende Garmin Forerunner 935 is de 945. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar aan de techniek is echter wel degelijk gesleuteld! 

Zo is het met de Forerunner 945 nu ook mogelijk om naar je favoriete muziek te luisteren met je horloge, door deze te koppelen aan je wireless oordopjes of koptelefoon. Je kan streamen met Spotify of je eigen muziek (tot wel 1000 nummers!) opslaan op je telefoon.

Verder kan je contactloos betalen met Garmin Pay, wat dan weer erg handig kan zijn om bijvoorbeeld je proteineshake of bar mee af te rekenen in de sportschool.

Het horloge is net als de Vívoactive en Fenix 6 Sapphire compatibel met de Garmin Connect app. In deze app, krijg super veel inzicht in je trainingsstatistieken. De Garmin Forerunner 945 heeft een ingebouwde krachttraining- en activity tracking app, welke automatisch je reps tellen. Dit maakt het horloge ook uitermate geschikte voor CrossFit en krachttraining!

De batterij gaat tot wel 2 weken mee in de smartwatch mode en 10 uur met GPS en muziek aan.  

Qua prijs zit deze Forerunner in de middenmoot. Maar qua kwaliteit is het echt een topmodel, zoals we van Garmin gewend zijn! 

Voordelen

Nadelen

Beste deals voor de Garmin Forerunner 945

Beste deals voor de Garmin Forerunner 935

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fitness tracker voor CrossFit en krachttraining?

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf, is het lastig om goede sporthorloges te vinden specifiek voor krachttraining en/of CrossFit.

Dit komt met name doordat de meeste fitness trackers geen accurate hartslagmeting hebben voor “onverwachte” pieken in je hartslag. Als je bijvoorbeeld zwaar squat, gaat je hartslag ineens hard omhoog om na een aantal reps weer flink te dalen en bij het volgende setje is het weer hetzelfde. Veel hartslagmeters in sporthorloges zijn wel goed in het tracken van een langdurige verhoogde relatief constante hartslag zoals bij cardio het geval is, maar dus niet in die korte pieken.

Verder meten de meeste fitness trackers zaken zoals, totale tijd van je workout, aantal stappen, hartslag en afgelegde afstand. Maar juist als je CrossFit of krachttraining doet ben je op zoek naar andere specifieke data die vastgelegd kan worden. Let dus op de volgende punten voordat je een sporthorloge koopt.

Wat is dan de beste fitness tracker voor CrossFit en krachttraining?

De beste 6 staan in de top 6 van dit artikel. Maar niet voor niets staat de Garmin Fenix 6 Sapphire op 1. Dit horloge voldoet namelijk aan alle voorgenoemde punten. 

Het heeft een enorme database aan oefeningen, waarmee je zelf je workout kunt samen stellen. Het horloge herkent ook snel oefeningen. Heeft een super batterij en een zeer accurate hartslagmeter. Daarnaast biedt het ook alle mogelijkheden die andere sporthorloges veelal ook hebben. Maar juist de extra’s voor fitness maken het dat dit horloge een nummer 1 positie verdient!

Ben je meer op zoek naar een activity tracker voor een schappelijke prijs? Bekijk dan ons overzicht van garmin activity trackers.

En denk je het horloge voornamelijk te gaan gebruiken om je aantal stappen per dag en verbrande calorieen te meten? Dan ben je beter en goedkoper af met een stappenteller.

Ook interessant voor jou!

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Eva

  Hoi! Heb je bewust de Garmin venu2 erbuiten gehouden? Of zou dat ook een goede kunnen zijn?

  1. Marian

   Hoi Eva, je was me net voor! De Garmin Venu 2/2S is in april 2021 gelanceerd en ik wilde hem eerst graag even uitproberen. Het is zeker een hele goede optie en heeft dan ook nu de 2e plek in de top 6 gekregen!

 2. David

  Zou je meer uitleg kunnen geven over hoe je de Fenix gebruikt voor CrossFit? Daar kan ik erg weinig info over vinden en voor de fenix is er ook geen CrossFit profiel. Dat is erg jammer.

  1. Marian

   Hoi David,

   Met de Garmin Fenix is het mogelijk om fitness/ crossfit oefeningen te tracken waarbij de Garmin gebruikt kan worden om je trainschema (oefeningen/gewicht/reps) in te laden en rustpauzes te meten. Hiervoor kunnen gespecialiseerde apps gebruikt worden op het horloge. Wij hebben zelf hele goede ervaringen met de app GymGenius. Tijdens je training logt je horloge je calorieverbruik en herkent hij de oefeningen die je doet en telt het aantal reps. Als je klaar bent met je training kan je in de Garmin een analyse zien van de spieren die je hebt gebruikt tijdens de training, hoe je hartslagniveau was, etc.

   Een fervent krachtsporter binnen ons team is al jaren fan van de Fenix serie en is enorm enthousiast over de nieuwe Fenix 6 Pro Solar. Dit horloge heeft naast alle eigenschappen van de Fenix 6 een nog langere batterij levensduur door de solar rand op dit horloge.

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!