Top 7 beste eiwitrepen van dit moment!

Laatste update 14 september 2022 Marian
beste eiwitrepen

Eiwitrepen zijn voor veel mensen een handige (en lekkere!) manier om extra eiwitten binnen te krijgen. Je kunt eiwitrepen eten voorafgaand of na je training, maar bijvoorbeeld ook als voedzaam tussendoortje op een lange werk- of schooldag. Er zijn ontzettend veel verschillende eiwitrepen, ook wel protein bars of proteïne repen genoemd. Dit grote aanbod aan eiwitrepen is natuurlijk ontzettend prettig, zo is er voor ieder wat wils verkrijgbaar. Het heeft echter ook een nadeel: lang niet alle eiwitrepen zijn even gezond. Er zijn namelijk veel eiwitrepen die naast eiwitten ook een enorme hoeveelheid aan suikers en/of vetten bevatten. Zo denk je dat je goed bezig bent door een protein bar te eten, maar blijkt dat achteraf toch vies tegen te vallen.

Om je meer inzicht te geven in welke eiwitrepen aan te raden zijn, hebben wij onze persoonlijke top 7 beste eiwitrepen voor je opgesteld. Naast onze top 7, vind je in dit artikel ook algemene informatie over eiwitrepen en eiwitten terug en geven we je een heerlijk recept, waarmee jij zelf je eigen eiwitrepen kunt maken!

Ben jij op zoek naar de allerbeste eiwitreep of ben je benieuwd hoe de verschillende soorten eiwitrepen zich tot elkaar verhouden? Hieronder vind je onze top 7 beste eiwitrepen, hierin geven we je de belangrijkste kenmerken van ieder soort eiwitreep, evenals de verschillende voor- en nadelen per reep.

1. Clean protein bar – Body & Fit

Onze absolute nummer 1 is de clean protein bar van Body & Fit. Deze eiwitreep kenmerkt zich door het lage suikergehalte en de verlaagde hoeveelheid koolhydraten. Deze protein bar bevat 20 gram eiwitten en is samengesteld uit whey eiwitten en melkeiwitten en bevat als extra toevoeging probiotische vezels.

Voordelen

Nadelen

2. Protein Bar – Barebells

Een andere eiwitreep die je echt eens moet proberen, is de protein bar van Barebells! Deze crunchy eiwitrepen bevatten maar liefst 20 gram eiwitten per reep en tegelijkertijd maar 2 gram suikers. Alle eiwitten in deze repen zijn melkeiwitten.

Voordelen

Nadelen

3. Smart Bar crunchy – Body & Fit

Deze eiwitreep is nagenoeg suikervrij en bevat geen toegevoegde suikers. Het aantal gram eiwitten per reep is 15 gram en daarmee iets lager dan de andere repen in deze lijst. Deze protein bar past vanwege de lage hoeveelheid koolhydraten ook goed in een koolhydraatarm dieet.

Voordelen

Nadelen

4. 6 Layer Protein Bar – My Protein

Zoals de naam al zegt, bestaat deze protein bar uit zes verschillende lagen. Verder bevat deze eiwitreep maar liefst 21 gram eiwitten en veel vezels. Het suikergehalte van deze reep is slechts 2,4 gram.

Voordelen

Nadelen

5. MACRO MUNCH eiwitrijke snackreep – Bulk

Deze heerlijke eiwitreep is een goede keuze vanwege het hoge eiwitgehalte (20 gram per reep) en het lage suikergehalte. De reep is opgebouwd uit 3 verschillende lagen en heeft een zachte textuur.

Voordelen

Nadelen

6. N’Joy Protein Bar – XXL Nutrition

De volgende proteïne reep in onze top 7 is de N’Joy Protein Bar van XXL Nutrition. Deze eiwitrepen hebben een smeuïge textuur en een crunchy bovenkant. Het eiwitgehalte van deze reep is 20 gram en de repen zijn laag in suikers en verzadigde vetten. 

Ben je specifiek op zoek naar een vegan protein bar? Deze reep is ook in een veganistische variant verkrijgbaar.

Voordelen

Nadelen

We sluiten deze top 7 af met de protein reep van het bekende Engelse merk Grenade. Deze eiwitrepen bevatten 23 gram eiwitten en zijn laag in suikers (<2 gram per reep). Verder zijn deze eiwitrepen vezelrijk en koolhydraat arm.

Voordelen

Nadelen

Hoe kies je de beste proteïne bar?

Protein bars zijn tegenwoordig erg populair als onderdeel van een eiwitrijk dieet, of als voedzaam tussendoortje. Je ziet eiwitrepen tegenwoordig dan ook overal, zelfs in de meeste supermarkten zul je een ruim aanbod aan eiwitrepen aantreffen. Maar hoe kies je uit dit enorme aanbod nu de beste proteïne bar?

Vaak is de neiging om vooral naar de smaak en de prijs van de verschillende eiwitrepen te kijken, dit zijn echter lang niet de belangrijkste kenmerken van een goede eiwitreep. Let bij het kopen van een eiwitreep vooral op:

  • de hoeveelheid eiwitten (bij voorkeur tussen de 20 en 25 gram)
  • de kwaliteit en soort van de eiwitten die in de reep zijn opgenomen (whey eiwit en melkeiwit)
  • de algehele samenstelling (macronutriënten) van de reep
  • het aantal suikers (niet boven de 5 gram).

Door de verschillende repen op deze 4 gebieden te vergelijken, ben je er zeker van dat je kiest voor de beste protein bar.

Voedingscriteria eiwitrepen

In dit artikel is het al enkele keren teruggekomen: de voedingscriteria van eiwitrepen. Het belangrijkste bestanddeel van een eiwitreep zijn uiteraard de eiwitten. De meeste eiwitrepen bevatten zo’n 20 gram eiwit. Misschien denk je: hoe meer, hoe beter? Dat is echter niet het geval. Bij grote hoeveelheden eiwitten, kun je namelijk negatieve effecten ervaren, zoals buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Vandaar dat een hoeveelheid van 20 – 25 gram eiwit per reep als ideaal wordt beschouwd.

Naast de hoeveelheid eiwitten, moet je ook letten op de hoeveelheid suikers en vetten in de verschillende eiwitrepen. Zoals eerder benoemd, zijn er helaas veel eiwitrepen te koop die weliswaar veel eiwitten bevatten, maar ook veel suikers en vetten. Bekijk dus altijd goed de algehele samenstelling van de reep, om er zeker van te zijn dat je een ‘goede’ eiwitreep kiest.

De voordelen van eiwitten

Eiwitten hebben een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Zo dienen ze als bouwstof voor cellen in het lichaam, met name in spieren, de huid, de botten en het bloed. Doordat de cellen in ons lichaam zich continu vernieuwen, zijn eiwitten onmisbaar om het lichaam normaal te laten functioneren.

Naast de functie als bouwstof voor onze cellen, kunnen de aminozuren waaruit eiwitten bestaan, ook verder worden afgebroken en vervolgens directe energie leveren voor het lichaam. Eiwitten vormen dus een uitermate belangrijk bestanddeel van onze dagelijkse voeding.

Wanneer je veel sport, is inname van voldoende eiwitten extra van belang. Door het sporten dient er veel cel vernieuwing in de spieren plaats te vinden, voor dit proces zijn eiwitten nodig. Naast het spierherstel, zijn eiwitten ook van belang voor spieropbouw. Als sporter heb je dus een grotere eiwitbehoefte dan als niet sporter, daarom zijn eiwitrepen zeker aan te raden als een gemakkelijke manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Naast eiwitrepen, zijn er nog vele andere manieren om extra eiwitten binnen te krijgen. Er zijn natuurlijk veel verschillende eiwitpoeders verkrijgbaar, ook in plantaardige vorm. Ook zijn er tegenwoordig verschillende eiwitsnacks te koop. Kortom, je kunt eindeloos variëren qua extra eiwitten!

Zelf eiwitrepen maken

Buiten het kopen van verschillende soorten kant en klare eiwitrepen om, is het ook mogelijk om zelf proteïne repen te maken. Dit is eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken en het fijne ervan is, dat je zelf kunt kiezen voor ingrediënten waar jij van houdt. Je kunt dus eindeloos variëren en keer op keer genieten van een vers gemaakte eiwitreep. Je kunt de eiwitrepen zelfs prima in de vriezer bewaren, om deze later mee te nemen.

Om je een beetje inspiratie te geven, vind je in het filmpje hieronder een heerlijk recept met instructies om zelf in een mum van tijd je eigen eiwitrepen te maken. Voor deze eiwitrepen heb je slechts 4 ingrediënten nodig: pindakaas, havervlokken, eiwitpoeder (in een smaak naar keuze) en amandelmelk (optioneel te vervangen voor normale melk of water).

Op zoek naar meer supplementen?

Artikelen over de: 
beste plantaardige eiwitten
beste creatine

pre workout
fatburners
psylliumvezels

en vegan collageen poeder
vind je uiteraard ook hier op myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!