De beste crosstrainer voor thuis in 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
beste crosstrainer

De beste crosstrainer, is een crosstrainer die bij jou past, zowel qua functionaliteiten als budget. Overweeg je een crosstrainer te gaan kopen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je weet waar je op moet letten en wat de meest populaire modellen zijn.

Eén van de populairste fitnessapparaten op het gebied van cardio is momenteel de crosstrainer. En dat is niet zonder reden. Met dit apparaat kan je namelijk een intensieve cardiotraining doen, waardoor je hart en longen flink aan het werk worden gezet. Dit leidt tot een betere stofwisseling, vetverbranding én conditie. Zo kun je in korte tijd heel wat calorieën verbranden. En het fijne is, dat je dit gewoon vanuit huis kunt doen en je dus niet afhankelijk bent van weersomstandigheden, oppas etc.

Ook is een crosstrainer ideaal voor in je homegym, als warming-up, vóór je aan krachttraining begint, of juist als cooling-down, na je workout, als je bijvoorbeeld wil droog trainen.

In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van de crosstrainer en laten we je de beste crosstrainers zien per prijscategorie. Ook vertellen we je waar je op moet letten bij het aanschaffen van dit fitnessapparaat.

Je bent in de sportschool vast wel eens een crosstrainer (ook wel een elliptical of een elliptische machine genoemd) tegengekomen. Een crosstrainer is een relatief groot apparaat dat bestaat uit twee voetpedalen die verbonden zijn met twee handvaten. Op het moment dat je met je voeten een stappende beweging maakt, worden ook de handvaten in beweging gezet. Het resultaat? Een uitdagende full body work out! Hoewel de crosstrainer je hele lichaam aan het werk zet, is deze oefening weinig belastend. Dit komt doordat er – in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen – geen schokken worden veroorzaakt. Dit verlaagt de kans op blessures.

Een crosstrainer kopen, waar moet je op letten?

Een crosstrainer is een behoorlijke investering. Daarom is het logisch dat je er graag een koopt waar je lang plezier van hebt en die voldoet aan jouw wensen. In onderstaand lijstje vind je alle belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een crosstrainer.

  • De afmetingen van de crosstrainer. Waar wil je de crosstrainer gaan zetten? Hoeveel ruimte heb je voor dit apparaat? Houd er rekening mee dat er ook ruimte moet zijn om op- en af te stappen. Heb je niet zoveel ruimte tot je beschikking? Kijk dan naar een inklapbare crosstrainer, zoals de NordicTrack SE7i

  • Kijk ook of de crosstrainer transportwieltjes heeft. Dit is vooral van belang als je de crosstrainer na gebruik weer wil opbergen. Crosstrainers kunnen namelijk behoorlijk wat gewicht hebben.

  • Het gewicht van het vliegwiel is een van de belangrijkste onderdelen van een crosstrainer. Dit zorgt er namelijk voor dat je de crosstrainer in beweging zet. Hoe zwaarder dit vliegwiel, hoe natuurlijker en vloeiender de beweging is en hoe hoger de maximum in te stellen weerstand is. Een te licht vliegwiel geeft een schokkerig effect. Een gemiddeld gewicht van een vliegwiel is 10kg.
beste crosstrainer Lifespan E3i
Het vliegwiel voor
Het vliegwiel achter
  • De plaatsing van het vliegwiel. Deze kan zich voor of achterin de crosstrainer bevinden. Een crosstrainer met het vliegwiel voorin, noem je front-driven. Op een front driven crosstrainer maak je een beweging die vergelijkbaar is met langlaufen. Deze beweging is minder belastend voor je gewrichten dan de beweging op een rear driven crosstrainer, die het vliegwiel achterin heeft. De beweging die je op een rear-driven crosstrainer maakt is het meest te vergelijken met hardlopen en wandelen.

  • Het type weerstand. Bij crosstrainers heb je 3 soorten weerstand systemen. Zo is er de magneetrem. Bij dit systeem draai je handmatig of computer gestuurd de magneten dichter of verder bij het vliegwiel vandaan. Bij een magneetrem heb je op den duur wel wat eerder slijtage dan bij een elektromagnetisch remsysteem. Bij dit type remsysteem wordt er geleidelijk meer of minder stroom afgegeven waardoor de weerstand snel wordt op- of afgebouwd. Dit type remsysteem is heel nauwkeurig in te stellen en het meest geruisloos. Het derde type weerstand is luchtweerstand. Hierbij creëer je zelf de weerstand met je beweging, hoe harder je traint hoe zwaarder het wordt. Het voordeel hiervan is dat je echt je hele lichaam gebruikt en altijd traint op een niveau dat bij je past.

  • Ga bij jezelf na welke functionaliteiten je graag zou willen. Wil je graag weerstand tijdens het sporten? Vind je het belangrijk om bij te kunnen houden hoeveel calorieën je hebt verbrand? Of wil je graag een hartslagmeter zodat je weet of je in de juiste hartslagzone zit voor optimale vetverbranding? Heb je een bekerhouder nodig, etc? Ga ook bij jezelf na of het echt een dealbreaker is als een dergelijke functionaliteit ontbreekt.

De verschillende prijscategorieën

Wat de beste crosstrainer voor thuisgebruik is, is afhankelijk van jouw wensen en budget. Crosstrainers zijn te koop in een prijsrange van €200,- tot wel €2.000,- en daardoor grofweg in te delen in 3 categorieën: goedkoop, middenklasse en top-end. Welke kenmerken je ongeveer kunt verwachten per categorie vertellen we je hieronder.

Goedkope crosstrainer

Kenmerken van een goedkope crosstrainer:

Prijscategorie: €200,- tot €500,-
Gewicht vliegwiel: 4-12 kg
Stabiliteit: minder stabiel en kan soms wat piepen en kraken
Slijtage: sneller door gebruik van minder kwalitatieve materialen
Computer: vaak eenvoudig met gegevens als afstand, trainingstijd en verbrande calorieën
Weerstand: meestal handmatig in te stellen

Middenklasse crosstrainer

Kenmerken van een middenklasse crosstrainer:

Prijscategorie: €500,- tot €1.000,-
Gewicht vliegwiel: 12 -18kg
Stabiliteit: stabiel en kan een redelijk intensieve training goed doorstaan
Slijtage: minder snel door gebruik van meer kwalitatieve materialen
Computer: heeft meerdere trainingsprogramma’s. Vaak te verbinden met tablet of smartphone en heeft hartslagsensoren en/of is te verbinden met een hartslagmeter.
Weerstand: verschillende niveaus via display in te stellen

Professionele crosstrainer

Kenmerken van een professionele crosstrainer:

Prijscategorie: €1.000,- tot €2.000,-
Gewicht vliegwiel: 15 -20kg of soms zelfs wel tot 30kg
Stabiliteit: zeer stabiel en geschikt voor intensief gebruik. De crosstrainer zelf is vaak zwaar qua eigen gewicht.
Slijtage: minder snel door gebruik van meer kwalitatieve materialen
Computer: heef meerdere trainingsprogramma’s. Vaak te verbinden met tablet of smartphone en heeft hartslagsensoren en/of is te verbinden met een hartslagmeter.
Weerstand: verschillende niveaus digitaal in te stellen

Top 6 beste crosstrainers

In de top 6 hebben we de beste crosstrainers per prijscategorie geselecteerd en uitgebreid beschreven. Hierbij is gekeken naar de functionaliteiten van de crosstrainer, maximaal belastbaar gewicht, paslengte, stabiliteit en het gewicht van het vliegwiel.

Daarnaast hebben we nog een extra categorie toegevoegd, namelijk de beste opklapbare crosstrainer. Deze is vooral handig als je weinig ruimte hebt en de crosstrainer na je training weer op wil bergen.

De beste professionele crosstrainer

4.7/5
beste-crosstrainer-senz

De Senz Sports C7000 is een enorm comfortabele en zeer stabiele crosstrainer, met veel functionaliteiten tegen een hele nette prijs!

De crosstrainer heeft een 12kg zwaar vliegwiel aan de voorkant waardoor je een natuurlijke beweging maakt. Het eigen gewicht van dit apparaat is maar liefst 85kg waardoor deze crosstrainer heel stabiel is.

De pedalen zijn verstelbaar, waardoor je kunt variëren in de lengtepas. Dit is erg fijn, omdat je zo de crosstrainer exact op jouw lichaamslengte kunt afstellen.

In de vaste handvaten zijn hartslagsensoren ingebouwd, waardoor je tijdens je training, indien gewenst, binnen een bepaalde hartslagzone kunt trainen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je wil afvallen en dus voor optimale vetverbranding gaat. Wil je jouw hartslag nauwkeurig volgen tijdens je training maar ook lekker je armen meebewegen en dus niet constant de hartslagsensoren vasthouden? Dan is het ook mogelijk om een hartslagband te koppelen met de crosstrainer.

De Senz Sports C7000 heeft 12 voorgeprogrammeerde programma’s die je eenvoudig kunt instellen via het touchscreen. Dit touchscreen is maar liefst 7 inch en dus lekker groot. Het is net een ingebouwde tablet. Het geeft een perfect helder beeld, wat erg fijn is als je bijvoorbeeld Netflix of Youtube wil kijken tijdens je training. Deze zijn, inclusief Spotify, standaard geïnstalleerd op de crosstrainer. Het Android besturingssysteem van het scherm maakt dit namelijk mogelijk.

Ben je een enthousiaste sporter en op zoek naar een crosstrainer die bestand is tegen intensief gebruik en ook naar kwaliteit en comfort? Dan is de Senz Sports C7000 de perfecte crosstrainer voor jou.

Voordelen

Nadelen

beste crosstrainer Lifespan E3i

De LifeSpan Fitness E3i+ is hét paradepaardje van LifeSpan voor wat de crosstrainers betreft. En dit is niet voor niets. Bij deze crosstrainer is namelijk de unieke, gepatenteerde CoreBalance technologie toegepast.

Deze technologie houdt in dat er speciale sensoren in de voetpedalen zijn geplaatst, die registreren of je met beide benen evenveel druk uitoefent.Tijdens je training zie je de drukverdeling van je benen op het scherm, zodat je hier meteen op kunt bijsturen. Hierdoor heb je een meer symmetrische trainingsbeweging en voorkom je blessures, zoals een pijnlijke rug of gewrichten.

De Lifespan Fitness E3i+ is wat duurder dan de Senz Sports C7000. Maar hiervoor krijg je naast de benoemde CoreBalance technologie ook op de andere punten net wat extra. 

Zo heeft deze crosstrainer een 15kg zwaar vliegwiel aan de voorkant waardoor je een natuurlijke beweging maakt. Het eigen gewicht van dit apparaat is maar liefst 110kg waardoor deze crosstrainer heel stabiel is, ook tijdens zeer intensieve trainingen!
En nog een voordeel van dit zeer stabiele apparaat is, dat deze tot maar liefst 170kg belastbaar is.

De lengtepas is 50cm, wat ideaal is voor mensen met een lengte tussen de 1.70m-2.00m. De pedaalafstand is 10cm waardoor de beweging heel natuurlijk aanvoelt en gewrichten niet belast worden.

In de vaste handvaten zijn hartslagsensoren ingebouwd, waardoor je tijdens je training, indien gewenst, binnen een bepaalde hartslagzone kunt trainen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je wil afvallen en dus voor optimale vetverbranding gaat. Wil je jouw hartslag nauwkeurig volgen tijdens je training maar ook lekker je armen meebewegen en dus niet constant de hartslagsensoren vasthouden? Dan is het ook mogelijk om een hartslagband te koppelen met de crosstrainer. 

De LifeSpan Fitness E3i+ heeft 20 weerstandniveaus én een stijgingspercentage van 20% voor nog meer uitdaging. Er zijn in totaal 21 trainingsprogramma’s waarvan 17 voorgeprogrammeerd. 

Het 7,5inch LCD-display is helder en lekker groot. En het is compatible met je smartphone of tablet. Zo kan je tijdens je training je favoriete film of muziek opzetten. En het geluid? Dat komt gewoon via de ingebouwde speakers in de crosstrainer!
Is de batterij van je smartphone of tablet bijna leeg, dan is ook daar aan gedacht. De crosstrainer is namelijk ook voorzien van een USB-port.

Wil je graag thuis intensief kunnen trainen op een crosstrainer, die zeer stabiel is en van alle technologische snufjes is voorzien? Of heb je snel last van je gewrichten en rug door disbalans tijdens je training? Dan is de LifeSpan Fitness E3i+ de perfecte crosstrainer voor jou!

Voordelen

Nadelen

In onderstaand filmpje zie je nog eens alle mogelijkheden van de LifeSpan Fitness E3i+ Crosstrainer.

De beste middenklasse crosstrainer

4.6/5
beste-crosstrainer-Focus-Fox-5

De Focus Fitness Fox 5 iPlus is een zeer populaire crosstrainer en daarom niet voor niets al diverse keren prijswinnaar van de kieskeurig award (apparaat met de beste reviews binnen de categorie crosstrainers). Maar wat maakt deze crosstrainer nu zo populair?

Om te beginnen heeft de crosstrainer een 10kg zwaar vliegwiel wat aan de achterkant is geplaatst (rear-driven). De paslengte is instelbaar van 42- 47cm dus perfect af te stellen op je lichaamslengte. 

De Fox iPlus 5 heeft multi-grip handgrepen waarmee je, in tegenstelling tot normale handgrepen, meer variatie aan je training toe kan voegen en daardoor je arm- en schouderspieren nog meer uitdaagt. Zo wordt trainen op deze crosstrainer een echte full-body workout.

Het eigen gewicht van de Fox 5 iPlus is 70kg, wat zorgt voor veel stabiliteit. De crosstrainer wordt aangedreven door een V-belt, dit zorgt ervoor dat hij geruisloos is tijdens gebruik.

Standaard zijn er 14 verschillende trainingsprogramma’s voorgeprogrammeerd. Ook kan je met een hartslagprogramma trainen. Hartslagsensoren zijn in de vaste handgrepen gemonteerd, maar trainen met een hartslagband geeft je nog meer nauwkeurigheid en vrijheid om je armen lekker mee te bewegen. 

Nog een leuke optie bij dit apparaat is dat je deze kunt verbinden met je smartphone of tablet middels bluetooth. Eenmaal verbonden met de crosstrainer, zal de trainingsapplicatie op je smartphone ook zichtbaar zijn op het scherm van de crosstrainer.

Met name de degelijke kwaliteit, het comfort en de vele opties in combinatie met een betaalbare prijs maken deze crosstrainer een van de populairste modellen van dit moment!

Voordelen

Nadelen

In onderstaand filmpje zie je nog eens alle mogelijkheden van de Focus Fitness Fox iPlus

4.6/5

De VirtuFit IConsole CTR 2.1 is een zeer populaire crosstrainer en heeft enorm veel goede reviews ontvangen. En dat is terecht, want het is een super fijne crosstrainer.

Zo heeft hij een 20kg zwaar vliegwiel wat aan de achterkant is geplaatst (rear-driven). De paslengte is niet verstelbaar, maar de pedalen zijn wel te verstellen in drie verschillende standen, zodat je deze op de voor jou ideale positie kunt instellen. Deze crosstrainer is geschikt voor mensen met een maximale lichaamslengte van 2 meter.

Het eigen gewicht van deze crosstrainer is 41kg en daarmee de lichtste crosstrainer uit onze top 6. Dit zal je dan ook iets merken aan de stabiliteit tijdens een intensieve training. De crosstrainer kan dan iets wiebelen. 

De weerstand is in te stellen op maar liefst 32 niveaus, waardoor deze crosstrainer ook heel geschikt is als je aan het revalideren bent. Naast de weerstandsniveaus zijn er 24 programma’s. Ook kan je met een hartslagprogramma trainen. Hartslagsensoren zijn in de vaste handgrepen gemonteerd, maar trainen met een hartslagband geeft je nog meer nauwkeurigheid. Deze kan namelijk ook verbonden worden met het apparaat.

Je kunt de crosstrainer verbinden met je smartphone of tablet middels bluetooth. Eenmaal verbonden met de crosstrainer, zal de trainingsapplicatie op je smartphone ook zichtbaar zijn op het scherm van de crosstrainer.

Voordelen

Nadelen

In onderstaand filmpje zie je nog eens alle mogelijkheden van de VirtuFit IConsole CTR 2.1

De beste goedkope crosstrainer

4.3/5
beste crosstrainer Focus Fitness Fox3Iplus

Dit is het kleinere broertje van de Focus Fitness Fox 5 Iplus en een ideaal instapmodel voor thuis. De crosstrainer heeft een 7kg zwaar vliegwiel wat aan de achterkant is geplaatst (rear-driven). De lengtepas is 40 cm en niet verstelbaar. Dit maakt de crosstrainer met name geschikt voor mensen die niet langer zijn dan 1.60m. Met deze lichaamslengte en lengtepas kan je dan namelijk nog een volledige pas maken. Ben je langer, dan zal de beweging op de crosstrainer niet natuurlijk aanvoelen, je maakt dan kleine pasjes in plaats van een volledige pas.

Het eigen gewicht van de Fox 3 iPlus is 48kg, dit is niet super zwaar maar zorgt toch voor voldoende stabiliteit. De crosstrainer wordt aangedreven door een V-belt, dit zorgt ervoor dat hij geruisloos is tijdens gebruik.

Er zijn 16 weerstandsniveaus en standaard zijn er 12 verschillende trainingsprogramma’s voorgeprogrammeerd. Ook kan je met een hartslagprogramma trainen. Hartslagsensoren zijn in de vaste handgrepen gemonteerd, maar trainen met een hartslagband geeft je nog meer nauwkeurigheid. 

Ook deze crosstrainer heeft de optie om te verbinden met je smartphone of tablet middels bluetooth. Eenmaal verbonden met de crosstrainer, zal de trainingsapplicatie op je smartphone ook zichtbaar zijn op het scherm van de crosstrainer.

Ben je een beginner en op zoek naar een betaalbare crosstrainer? Dan past de Fox 3 iPlus bij jou.

Voordelen

Nadelen

Beste inklapbare crosstrainer

5/5
beste crosstrainer NordicTrack

Heb je beperkt de ruimte en wil je na iedere training de crosstrainer weer eenvoudig kunnen opbergen? Dan is de NordicTrack SE7i een goede keuze! Door het handige inklapsysteem neemt deze crosstrainer ingeklapt, namelijk 50% minder ruimte in. 

Deze crosstrainer heeft hij een 8kg zwaar vliegwiel wat aan de achterkant is geplaatst (rear-driven). De lengtepas is 45cm en niet verstelbaar, maar de pedalen zijn wel te verstellen zodat je deze op de voor jou ideale positie kunt instellen. 

Het eigen gewicht van deze crosstrainer is 92kg, wat zorgt voor zeer veel stabiliteit, ook bij intensief gebruik. De crosstrainer is belastbaar tot 147kg. 

De weerstand is in te stellen op 22 niveaus. Naast de weerstandsniveaus kan je ook de hellingshoek variëren van 0-10° voor nog meer afwisseling. Verder heeft de crosstrainer 24 trainingsprogramma’s. 

Ook kan je met een hartslagprogramma trainen. Hartslagsensoren zijn in de vaste handgrepen gemonteerd, maar trainen met een hartslagband geeft je nog meer nauwkeurigheid. Deze kan alleen met een app op je telefoon verbonden worden, zoals bijvoorbeeld de Polar Beat app (als je een Polar hartslagband hebt).

Voordelen

Nadelen

In onderstaand filmpje zie je nog eens alle mogelijkheden van de NordicTrack SE7i.

Conclusie

In dit artikel hebben we de beste crosstrainers van dit moment uitgebreid voor je beschreven. Welke het beste bij jou past, hangt af van jouw budget en wensen. Ben je van plan een paar keer per week thuis intensief te gaan trainen op een crosstrainer? Kies dan in ieder geval voor een middenklasse of professioneel model zoals de Focus Fitness Fox 5 iPlus of de LifeSpan Fitness E3i+

Hier train je een stuk comfortabeler op dan op een goedkope crosstrainer, waardoor het trainen een stuk leuker wordt (en het daardoor ook makkelijker vol te houden om je doel te bereiken). Ook heb je door de goede kwaliteit langer plezier van een middenklasse of professioneel model en is dit de investering dus echt waard! 

Is een crosstrainer kopen op dit moment toch net boven je budget? Dan is misschien een mini stepper een goede eerste stap naar meer beweging en een intensieve benen workout!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele vaak gestelde vragen over trainen op een crosstrainer. Staat jouw vraag er niet bij of heb je wellicht advies nodig, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina.

Kan je met een crosstrainer afvallen?

Wil je graag afvallen met een crosstrainer? Dat is zeker mogelijk. Je valt af op het moment dat je meer calorieën verbrandt dan dat je consumeert. Als je graag wat kilo’s kwijt wil raken, is het dus zaak om tijdens je workout zoveel mogelijk calorieën te verbranden. De crosstrainer is hier een uitstekend middel voor. Op een crosstrainer kun je per halfuur gemiddeld namelijk tussen de 270 en 400 calorieën verbranden.

Het precieze aantal calorieën hangt uiteraard wel af van de intensiteit van je training. Met een hogere weerstand en hogere helling verbrand je meer calorieën per minuut dan met een lage weerstand. Ook je gewicht speelt een rol – hoe hoger je gewicht, hoe meer calorieën je verbrandt. Een crosstrainer is dan ook ontzettend populair onder sporters die graag wat gewicht willen verliezen.

Welke spieren train je op een crosstrainer?

Het grote voordeel van een crosstrainer in vergelijking met andere fitnessapparaten zoals loopbanden of hometrainers is dat een crosstrainer je hele lichaam aan het werk zet. Door stappende bewegingen te maken train je je onderlichaam, en doordat de handvaten met de pedalen meebewegen worden ook je buikspieren, armen, rug en schouders geactiveerd.

Houd er overigens wel rekening mee dat een crosstrainer je spieren niet zo intensief traint als – bijvoorbeeld – gewichtheffen. Het opbouwen van spiermassa is namelijk niet het voornaamste doel van de crosstrainer: dat is het verbeteren van de conditie en het verbranden van calorieën. Een groot deel van de crosstrainers biedt echter wel de mogelijkheid om het weerstandsniveau aan te passen. Door de weerstand te verhogen, zorg je ervoor dat je spieren een zwaardere training krijgen. Dit bevordert het opbouwen van spiermassa.

Zijn er goede crosstrainer oefeningen?

Jazeker! Wil je graag wat inspiratie voor het trainen op je crosstrainer? Bekijk dan onderstaand filmpje van een crosstrainer interval training.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!