Beste collageen poeder Top 6!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
beste collageen poeder

Ben je op zoek naar het beste collageen poeder? Dan ben je niet de enige! Collageen poeder is een razend populair supplement en dit is niet voor niets. Collageen is namelijk een eiwit dat diverse functies heeft in het menselijk lichaam.

Zo is collageen een belangrijk bestanddeel van verschillende bindweefsels zoals haren, spieren, kraakbeen en de huid. Collageen geeft stevigheid aan deze bindweefsels, maar zorgt er ook voor dat deze flexibel en elastisch blijven. In de loop van je leven, neemt de hoeveelheid collageen in je lichaam bij iedereen langzaam af. Hoe ouder men wordt, hoe sneller deze afbraak van collageen plaatsvindt.

Een collageen supplement kan dus van groot belang zijn om de diverse bindweefsels in het lichaam in goede conditie te houden, zo zorgt collageen voor een elastische en stralende huid en een soepel bewegingsapparaat.

Tegenwoordig is de keuze aan collageen supplementen is ontzettend groot, zo zijn er diverse merken en soorten collageen poeder verkrijgbaar.

Ben je ook van plan om collageen poeder te gaan gebruiken en vraag je je af wat nu precies het beste collageen poeder van dit moment is? Hier geven wij jou uiteraard graag antwoord op met behulp van onze top 6 beste collageen poeder die je hieronder vindt.

We hebben onze favorieten als het gaat om collageen poeder overzichtelijk voor je onder elkaar gezet. Bij ieder soort collageen poeder bespreken we de belangrijkste eigenschappen en noemen we enkele voor- en nadelen.

1. Rundercollageen beauty blend – Herbolist

Onze persoonlijke favoriet is Collageen beauty blend, dit is een mix van collageen en hyaluronzuur en is specifiek gericht op het krijgen en behouden van een stralende en jong uitziende huid. Dit supplement bevat maar liefst 98,4% rundercollageen en bevat naast collageen en hyaluronzuur ook nog vitamine C.

Het hyaluronzuur versterkt de werking van dit supplement, omdat deze stof de natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam bevordert. Eén pot Herbolist collageen blend heeft een inhoud van 200 gram en dit is voldoende voor ongeveer 40 porties.

Voordelen

Nadelen

2. Rundercollageen Beauty collagen – Vital Proteins

Op plek 2 in deze top 6 vind je Beauty collagen van het zeer bekende merk Vital Proteins. Ook dit is wat ons betreft een echte aanrader als je op zoek bent naar het beste collageen poeder. Beauty collagen bevat naast collageen nog hyaluronzuur en bevat ook biotine, een zeer compleet collageen supplement dus.

Het collageen dat gebruikt is in dit supplement is puur rundercollageen één portie van dit supplement bevat maar liefst 15 gram collageen. In deze pot zit in totaal 271 gram collageen poeder, hetgeen voldoende is voor ongeveer 15 porties.

Voordelen

Nadelen

3. Viscollageen Marine - Mattisson

We vervolgen ons favorietenlijstje met Marine collageen poeder blend van Mattison. Dit collageen supplement is wederom zeer gebalanceerd samengesteld en bevat naast collageen ook nog hyaluronzuur en vitamine C.

In tegenstelling tot de twee producten die hiervoor genoemd zijn, is dit een collageen poeder dat is gevormd vanuit vis collageen (in plaats van rundercollageen). Ieder portie Marine collageen bevat zo’n 98% collageen en de inhoud van één pot (300 gram) is genoeg voor ongeveer 38 porties.

Voordelen

Nadelen

4. Vitakruid collageen - solugel

Op nummer 4 staat vitakruid collageen solugel. Dit collageen poeder bevat maar liefst 99% rundercollageen per portie en bevat hiernaast ook nog vitamine C en vitamine D3 voor onder andere het ondersteunen van het immuunsysteem.

Dit collageen poeder zit in een pot met een totale inhoud van 250 gram.

Voordelen

Nadelen

5. Gehydrolyseerd collageen – Vital Supply

Hydrolyzed collageen van Vital Supply is een collageen poeder op basis van rundercollageen en bevat hiernaast ook de vitamines C en D3.

Het collageen gehalte in dit supplement is ruim 99% en hiermee is het het hoogst gedoseerde collageen poeder in deze top 6. Het is verkrijgbaar in een pot met een totale inhoud van 330 gram, dit is genoeg voor ongeveer een maand lang iedere dag één portie.

Voordelen

Nadelen

6. Anti-ageing collagen complex – Reviltrax

We sluiten onze top 6 af met het anti-ageing collagen complex van het merk Reviltrax. Dit supplement bestaat naast rundercollageen ook uit zink, biotine en het gepatenteerde Ester-C®. Ester-C® is een stof die een rol heeft in de aanmaak van collageen in het lichaam en maakt dit supplement daarom extra effectief.

Dit collageen poeder zit niet in een pot zoals alle voorgaande producten, maar wordt geleverd in een doosje met verschillende sticks. Iedere stick bevat 5000 mg collageen, dit staat gelijk aan één dagelijkse portie en de inhoud van het doosje bevat voldoende sticks voor één maand.

Voordelen

Nadelen

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het fungeert als een soort bindweefsel, letterlijk de ‘lijm’ die onze cellen bij elkaar houdt. In feite is collageen het meest overvloedige eiwit in ons lichaam en is het te vinden in onze huid, botten, spieren, pezen en zelfs onze bloedvaten.

Voor degenen die dromen van een stralende huid, is collageen de sleutel tot succes. Het speelt een cruciale rol bij het behouden van de elasticiteit en stevigheid van de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af, wat resulteert in rimpels en verslapping. Geen wonder dat zoveel schoonheidsproducten collageen bevatten om de jeugdige gloed te behouden.

Maar collageen doet meer dan alleen wonderen verrichten voor onze huid. Het is ook essentieel voor gezonde botten en flexibele gewrichten. Het vormt letterlijk het skelet van ons lichaam, waardoor botten sterk en veerkrachtig blijven. Daarnaast zorgt collageen voor de soepelheid van onze gewrichten, waardoor we moeiteloos kunnen bewegen en actief kunnen blijven.

Welke typen collageen zijn er?

Er bestaan minstens 16 diverse vormen van collageen, echter behoort ongeveer 85% van deze vormen tot de types I, II en III. Deze verschillende types collageen vertonen uiteenlopende structuren en vervullen diverse functies in je lichaam. Onderstaand een overzicht.

Type I Collageen
Type I collageen is goed voor maar liefst 90% van het collageen in ons lichaam. Deze is te vinden in de huid, botten, pezen en zelfs tanden. Dit type speelt voornamelijk een rol bij het verlenen van stevigheid en elasticiteit aan de huid, en het vormen van de ruggengraat van onze botten.

Type II Collageen
Dit type is specifiek gericht op kraakbeen en biedt flexibiliteit en schokabsorptie. Hierdoor blijven onze gewrichten soepel.

Type III Collageen
Type III collageen komt voor in weefsels zoals de huid, bloedvaten en interne organen en zorgt voor elasticiteit, waardoor deze structuren veerkrachtig en functioneel blijven.

Type IV Collageen
Type IV collageen geeft vorm aan de basale membranen en vormt een stevig fundament voor organen en weefsels, vooral in bloedvaten en nieren.

In welke voeding zit collageen?

Hoewel collageen meestal wordt geassocieerd met collageensupplementen, kun je dit waardevolle eiwit ook binnenkrijgen via voedingsmiddelen. Dit zijn enkele bronnen waarin collageen van nature voorkomt:

Vlees: Rundvlees, kip, varkensvlees en vis zijn uitstekende bronnen van collageen. Met name delen zoals kippenvel en vis met graten bevatten veel collageen.

Vis en Schelpdieren: Visgraat en schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en kreeft, bevatten collageenrijke componenten die gunstig kunnen zijn voor je lichaam.

Eieren: Het eiwit van eieren bevat aminozuren die bijdragen aan de natuurlijke productie van collageen in je lichaam.

Bottenbouillon: Het koken van botten, zoals kippenbouillon of bottenbouillon van rundvlees, is een eeuwenoude manier om collageen uit botten te extraheren en in je dieet op te nemen.

Zuivelproducten: Sommige zuivelproducten, zoals kwark en Griekse yoghurt, bevatten collageen en kunnen een smakelijke aanvulling zijn.

Knoflook: Knoflook bevat zwavel, wat essentieel is voor de productie van collageen in het lichaam.

Kleurrijke Groenten en Fruit: Voedingsmiddelen zoals rode paprika’s, tomaten, bosbessen en donkere bladgroenten bevatten antioxidanten en vitamines die gunstig zijn voor de collageenproductie.

Soja: Sojaproducten, zoals tofu, kunnen een plantaardige bron van collageen bevatten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen

Voor collageen wordt een dagelijkse inname van 5 tot 15 gram aanbevolen. Hogere doseringen lijken echter geen extra positieve effecten te bieden en zijn niet schadelijk.

Beste collegeen poeder selecteren

Het kiezen van het beste collageen poeder kan een uitdaging zijn, gezien het brede scala aan opties op de markt. Hieronder zijn enkele punten waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een, voor jou passend en hoogwaardig collageen supplement kiest.

Bron van Collageen
Controleer de bron van het collageen in het poeder. Collageen kan afkomstig zijn van dieren zoals runderen, vis, kippen, of het kan plantaardig zijn. Kies een bron die past bij je dieetvoorkeuren en -behoeften.

Type Collageen
Er zijn verschillende types collageen (bijv. Type I, II, III). Overweeg het type collageen dat het beste past bij je gezondheidsdoelen. Bijvoorbeeld, Type I voor
huidverbetering en Type II voor gewrichtsondersteuning.

Zuiverheid en Kwaliteit
Controleer of het collageenpoeder van hoge kwaliteit is en vrij is van verontreinigingen. Kies voor merken die hun producten laten testen door o
nafhankelijke laboratoria en die transparant zijn over hun productieprocessen.

Toegevoegde Ingrediënten
Vaak wordt collageenpoeder gecombineerd met vitamine C en zink. Vitamine C bevordert bijvoorbeeld de productie van collageen met betrekking tot huidfuncties (3), terwijl zink bijdraagt aan de gezondheid van de huid en nagels (4).

Oplosbaarheid en Smaak
Sommige collageenpoeders kunnen een uitgesproken smaak hebben, terwijl anderen vrij neutraal zijn. Controleer of het poeder gemakkelijk oplosbaar is in verschillende vloeistoffen, vooral als je van plan bent het toe te voegen aan dranken of gerechten.

Dieet- en Allergieoverwegingen
Als je specifieke dieetbeperkingen hebt, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet, zorg er dan voor dat het collageenpoeder aan deze eisen voldoet.

Prijs en Waarde
Vergelijk prijzen, maar let niet alleen op de kosten. Kijk naar de hoeveelheid collageen per portie om de algehele waarde te beoordelen.

Is collegeen poeder geschikt voor veganisten?

Ben je een veganist en wil je een collageensupplement proberen, maar maak je je zorgen omdat collageen meestal afkomstig is van dieren? Geen zorgen, er zijn veganistische opties op de markt! Deze vegan collageen wordt niet gemaakt van dieren, maar eerder van planten zoals algen, paddenstoelen of fruitextracten. Ze zouden de collageenproductie in je lichaam kunnen stimuleren of de gezondheid van je huidige collageen kunnen ondersteunen.

Dus, als je jouw collageenniveau wilt boosten zonder dierlijke producten te gebruiken, zoek gewoon naar “veganistisch collageen”, “plantaardig collageen” of “collageenvervanger” wanneer je winkelt voor supplementen. En vergeet niet dat je je dieet ook kunt aanpassen door voedingsmiddelen te eten die goed zijn voor je collageenproductie, zoals dingen die rijk zijn aan vitamine C, zink en koper, en plantaardige eiwitbronnen.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over collageen poeder en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Hoewel ons lichaam collageen produceert, neemt deze productie aanzienlijk af na het bereiken van de leeftijd van 25 jaar. Het overwegen van collageensupplementen kan een waardevolle toevoeging zijn, vooral als je ouder wordt en de natuurlijke productie afneemt.

Over het algemeen worden collageensupplementen als veilig beschouwd. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar sommige mensen kunnen allergische reacties ervaren. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een zorgprofessional, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

De tijd die nodig is om resultaten te zien, varieert per persoon. Sommigen melden verbeteringen binnen enkele weken, terwijl anderen mogelijk langer nodig hebben. Consistentie is de sleutel, dus geef het de tijd om zijn werk te doen.

Op zoek naar meer supplementen?

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!