Het beste cardio apparaat voor vetverbranding, bestaat dat eigenlijk wel en welk apparaat is dat dan? Als je graag wil afvallen, heb je jezelf deze vraag vast al eens gesteld. Misschien heb je er zelfs al wel eens over nagedacht om in je kelder, zolder of garage een loopband, hometrainer of ander cardio apparaat te zetten!
Hoe fijn het immers ook is om in de sportschool te trainen, thuis trainen heeft ook zo zijn voordelen. Zeker in die koude, natte wintermaanden. Een home gym is dan ideaal, je kunt lekker in het comfort van je eigen huis sporten, zonder eerst de regen, wind of zelfs sneeuw te moeten trotseren. Ook tijdens een hittegolf, als het buiten te warm is om te sporten, komt een home gym bijzonder goed van pas.
Maar welke cardio apparaat kun je nu het beste aanschaffen als vooral afvallen je doel is? Dat is geen eenvoudige vraag, omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is. We leggen je het dan ook graag in dit artikel uit. En om je alvast op weg te helpen, hebben wij de beste cardio apparaten voor je verzameld èn aangegeven hoeveel calorieën je gemiddeld verbrand, met een training op dit apparaat. Dit maakt het hopelijk wat makkelijker om een keuze te maken!
Zoals je waarschijnlijk wel weet, bestaan er verschillende soorten fitnessapparaten. Zo zijn er bijvoorbeeld apparaten die zich vooral richten op het opbouwen van spiermassa. Deze apparaten worden ook wel krachtapparatuur of krachttraining apparaten genoemd. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een krachtstation of powerrack.
Er zijn echter ook apparaten die vooral bedoeld zijn om je hart en longen aan het werk te zetten, dit zijn cardio apparaten. Deze apparaten zorgen ervoor dat je uithoudingsvermogen verbetert.
Met zowel krachttraining als cardiotraining verbrand je calorieën. Hoeveel calorieën dit zijn is afhankelijk van de intensiteit van je training. Als je meer calorieën verbrandt dan dat je consumeert, zorgt dat voor gewichtsverlies en het verlagen van je vetpercentage.
Welke cardio apparaten zijn er?
Cardio apparaten zijn er in alle soorten en maten. Wij hebben de populairste modellen voor je op een rijtje gezet!
1. Hardloopband

We beginnen met een welbekend cardio apparaat – de loopband! Wie kent hem niet? De kans is groot dat je al eens op een loopband hebt gelopen. Zo niet, dan leggen we je graag uit hoe dit werkt.
Een loopband bestaat uit een display en een bewegende band. Doordat deze band op (ongeveer) hetzelfde tempo beweegt als dat jij loopt of rent, blijf je op je plek. Je kunt het tempo via het display naar wens aanpassen. Veel moderne loopbanden geven je tevens de mogelijkheid om de helling aan te passen.
Een training op de loopband is een uitstekende cardio oefening – met dit cardio apparaat verbrand je namelijk tussen de 600 en 800 calorieën per uur, afhankelijk van je snelheid en gewicht. Een mooie score!
2. Wandelband

Laten we eerlijk zijn – hardlopen is soms best zwaar, zeker als beginner. Gaat een hardlooptraining je nog nét iets te ver? Een goede manier om alvast aan de loopband te wennen, is, door er niet op te hardlopen, maar er op te wandelen. Weet je dat er ook speciale wandelbanden bestaan?
Deze fitnessapparaten hebben een lager tempo dan loopbanden en zijn dus speciaal bedoeld om op te wandelen. Ze nemen ook een stuk minder plek in dan een hardloopband en zijn vaak ook nog eens een stuk goedkoper. Houd er echter wel rekening mee dat je door het lagere tempo minder calorieën verbrandt dan bij hardlopen. Zo verbrand je met wandelen ongeveer tussen de 150 en 400 calorieën per uur, afhankelijk van je gewicht en tempo.
3. Crosstrainer

Is het verbranden van calorieën je voornaamste doel, maar wil je daarnaast ook je beenspieren eens flink aan het werk zetten? Misschien is een crosstrainer dan wel wat voor jou!
Dit fitnessapparaat bestaat uit twee voetplateaus, die elk verbonden zijn aan een handvat. Door een stappende, ronde beweging te maken, breng je de voetplateaus in beweging. Doordat de plateaus aan de handvaten, verbonden zijn worden ook deze in beweging gezet.
Tijdens de training bewegen zowel je benen als armen heen en weer waardoor je met dit apparaat in korte tijd veel calorieën kunt verbranden! Ook worden je arm- en beenspieren op deze manier flink getraind.
Op zoek naar wat meer uitdaging? Je kunt de weerstand zo hoog of zo laag zetten als jij wilt. Met dit fitnessapparaat verbrand je ongeveer 600 tot 800 calorieën per uur.
4. Stepper

De stepper ziet er op het eerste oog misschien onschuldig uit, maar niets is minder waar – dit apparaat laat je flink zweten! Ook op dit cardio apparaat maak je namelijk een stappende beweging.
In tegenstelling tot de crosstrainer maak je op een stepper echter geen ronde of ovaalvormige beweging, maar meer een beweging alsof je een trap(je) oploopt. Ook zijn de stapjes een stuk kleiner dan op de crosstrainer.
Net zoals bij de crosstrainer kun je de weerstand zelf aanpassen. Onderschat de stepper echter niet – als je met een hoge weerstand traint, heb je de volgende dag gegarandeerd spierpijn! Op een stepper verband je ongeveer 400 tot 500 calorieën per uur.
5. Roeitrainer

Roeien is een uitstekende workout voor elke sporter – met deze beweging wordt namelijk het hele lichaam aan het werk gezet. Gelukkig hoef je hier niet persé voor naar het water – ook in het comfort van je eigen huis kun je een roeitraining doen!
Met een roeitrainer kun je de roeibeweging namelijk precies nabootsen.
Wees echter gewaarschuwd – dit cardio apparaat is erg vermoeiend, zeker als je op een hoog tempo traint! Hier staat echter wel een mooie beloning tegenover – met een roeimachine verbrand je namelijk ongeveer 700 tot 1100 calorieën per uur.
6. Stairclimber

Een steile, lange trap oplopen lijkt soms wel een workout op zich – als je eindelijk boven bent, ben je buiten adem en voelen je benen loodzwaar aan. ‘Daar moeten we een fitnessapparaat voor maken!’ moeten de makers van de stairclimber gedacht hebben.
Dit fitnessapparaat heeft, je raadt het al, de vorm van een trap die je op moet klimmen. Doordat de trap op hetzelfde tempo naar beneden beweegt als dat jij naar boven stapt, bereik je de top (helaas) nooit – althans, niet voor lang.
Ook dit is een uitstekende cardio oefening – met dit cardio apparaat verbrand je tussen de 800 en 1200 calorieën per uur.
7. Hometrainer

Zit je liever op een fiets? Ook dat is mogelijk! Wij hebben een aantal fiets gerelateerde cardio apparaten voor je verzameld. De bekendste variant is de hometrainer.
Een hometrainer is qua zithouding eigenlijk vergelijkbaar met een reguliere stadsfiets – maar dan voor in je home gym! Niet alleen is dit een goede manier om calorieën te verbranden, ook is deze beweging niet belastend.
Houd er echter wel rekening mee dat je op een hometrainer vooral je onderlichaam traint – je core, armen en schouders worden dus wat minder aan het werk gezet.
Op een hometrainer verbrand je ongeveer tussen de 400 en 700 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit en je gewicht.
8. Spinningfiets

Kun je wel wat meer uitdaging gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij een spinningfiets. Dit apparaat is intensiever dan een hometrainer.
Waar een hometrainer qua zithouding het meest wegheeft van een stadsfiets, is een spinningfiets namelijk eerder vergelijkbaar met een racefiets. Op deze fiets zit je dan ook in een voorovergebogen houding. Ook werkt de spinningfiets met een doortrapsysteem.
Dit betekent dat de pedalen blijven draaien, ook als jij ermee stopt. Dit geeft je net die extra push om tot het uiterste te gaan! Op een spinningfiets verbrand je ongeveer tussen de 600 en 800 calorieën per uur.
9. Airbike

Naast de hometrainer en de spinningfiets is er nóg een optie: de airbike. Dit cardio apparaat is nóg een stukje uitdagender dan een spinningfiets. Deze fiets heeft namelijk geen normaal fietsstuur, maar twee losse handvaten die meebewegen. Hierdoor wordt naast je onderlichaam ook je bovenlichaam getraind. Een echte hardcore full body workout dus!
Doordat dit fitnessapparaat erg intensief is, is de airbike wellicht wat minder geschikt voor beginnende sporters.
Op een airbike verbrand je gemiddeld tussen de 600 tot 1000 calorieën per uur.
10. Ligfiets hometrainer

Bij de meeste fiets-gerelateerde cardio apparaten zit je (in variërende gradaties) voorovergebogen. Als je snel last krijgt van je rug, is dat niet zo prettig. Dat betekent echter niet dat je in dat geval geen fiets workout kunt doen. Een ligfiets hometrainer ook wel recumbent bike genoemd is namelijk uitermate geschikt voor mensen die snel last krijgen van hun rug!
Deze hometrainer zorgt namelijk voor een lagere belasting van de spieren. Qua effectiviteit en intensiteit is dit apparaat vergelijkbaar met een reguliere hometrainer.
Op het gebied van de buikspieren is de ligfiets echter zelfs nog een stukje effectiever dan de hometrainer! Doordat je bij een ligfiets achteroverleunt, worden je buikspieren namelijk extra aangespannen. Op deze manier werk je niet alleen aan je conditie, maar ook aan je abs. Twee vliegen in één klap!
Op een ligfiets hometrainer verbrand je net zoveel calorieën als op een gewone hometrainer. Zo tussen de 400 tot 700 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit en je gewicht.