Beste algenolie Top 9!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
beste algenolie

Algenolie is een supplement dat veel gebruikt wordt en is met name onder vegetariërs en veganisten erg populair. Ook als je geen vegetariër bent, kan algenolie een goed alternatief zijn voor visolie. Zoals de naam ‘visolie’ al zegt, is voor de productie van deze supplementen visvangst nodig. Algenolie is een geheel plantaardig alternatief en wordt ook wel ‘vegan omega 3’ genoemd.

Qua gezondheidsvoordelen zijn er geen noemenswaardige verschillen te noemen tussen omega 3 visolie en omega 3 algenolie. Net als visolie heeft algenolie invloed op onze hersenfuncties, onze afweer en bloeddruk. Kortom, een supplement dat zeker de moeite waard is om te nemen.

Algenolie wordt net als visolie meestal ingenomen in de vorm van capsules/softgel. Wanneer je op zoek bent naar omega 3 algenolie, zal het je direct opvallen dat er ontzettend veel keuze is aan merken en soorten algenolie supplementen. Het is dan ook niet gek als je twijfelt over het soort algenolie dat voor jou het beste is. 

Om je te helpen om hierin de juiste keuze te maken, vind je hieronder onze top 9 beste algenolie. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over de verschillende soorten algenolie die op dit moment verkrijgbaar zijn.

In deze top 9 vind je de -volgens ons- beste visolie supplementen terug. Per type visolie bespreken we de belangrijkste kenmerken en de verschillende voor- en nadelen van ieder product.

1. Omega 3 algenolie – Arctic Blue

We beginnen ons lijstje met favorieten als het gaat om algenolie met de algenolie van het merk Arctic Blue. Deze omega 3 algenolie bevat de twee vetzuren die je verwacht bij een goede algenolie, namelijk EPA en DHA. 

De olie zit in een flesje en kan gedruppeld worden op een lepel en zo ingenomen worden, of gemengd door bijvoorbeeld kwark of yoghurt. In één flesje zit 150ml algenolie, dit is voldoende voor 60 dagelijkse doseringen. Per dagelijkse dosering (2,5 ml) bevat deze olie maar liefst 1200 mg Omega 3.

Voordelen

Nadelen

2. Algenolie - Nutribites

Op nummer 2 in deze top 9 vind je de algenolie van Nutribites. Ook dit betreft een zeer compleet algenolie supplement, waaraan naast de belangrijke vetzuren DHA en EPA ook nog vitamine C en E toegevoegd zijn.

Deze algenolie is afkomstig van 100% Nederlandse algen en wordt ingenomen in de vorm van capsules. In één potje zitten 60 capsules, met een aanbevolen dosering van 2 capsules per dag (dit staat gelijk aan 648 mg Omega 3) is dit dus voldoende voor 30 dagen.

Voordelen

Nadelen

3. Omega 3 algenolie - VitOrtho

Ook de omega 3 algenolie van VitOrtho is wat ons betreft zeker het proberen waard. Ook deze algenolie bevat weer de twee belangrijke vetzuren EPA en DHA en bevat hiernaast geen overbodige toevoegingen.

Dit supplement bevat in totaal 450 mg algenolie per maximale dag dosering en wordt ingenomen in de vorm van softgels. In één potje zitten 60 softgels, met een aanbevolen dag dosering van maximaal 2 per dag, is dit voldoende voor 30 dagen.

Voordelen

Nadelen

4. Vegan Omega 3 – Body & Fit

De vegan Omega 3 van Body & Fit verdient ook zeker een plekje in onze top 9. Deze algenolie bevat net zoals de voorgaande soorten ook de twee belangrijke vetzuren EPA en DHA. Deze algenolie wordt ingenomen in de vorm van softgel capsules, iedere dosering bevat in totaal maar liefst 550 mg Omega 3.

In één potje zitten in totaal 60 softgels, dit is voldoende voor 30 dagen (dagelijks aanbevolen dosering is 2 softgels).

Voordelen

Nadelen

Mattisson HealthStyle is wellicht een iets minder bekend merk als het gaat om supplementen, maar deze vegan Omega 3 algenolie is een vermelding in onze top 9 meer dan waard. Dit supplement bevat wederom de twee belangrijkste vetzuren EPA en DHA (in een gecombineerde dosering van 500 mg per capsule).

De capsules zitten in een pot met een totale inhoud van 60 stuks. Aangeraden wordt om per dag 1 tot 2 capsules in te nemen, waardoor je met 1 potje 30 tot 60 dagen vooruit kunt.

Voordelen

Nadelen

6. Omega 3 plantaardig – Davitamon

We vervolgen deze top 9 met de plantaardige Omega 3 van Davitamon. Ook dit algenolie supplement bevat EPA en DHA en wordt ingenomen in capsule vorm. Iedere capsule bevat 225 mg Omega 3 en per dag mogen maximaal 2 capsules ingenomen worden.

In één potje zitten 30 capsules, dit is bij maximale inname dus voldoende voor 15 dagen.

Voordelen

Nadelen

Op nummer 7 in onze lijst met beste algenolie staat de vegan Omega 3 van het merk Vitals. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat ook dit supplement zowel DHA als EPA.

Deze algenolie wordt ingenomen in de vorm van softgels, waarbij de aanbevolen dosering 1 softgel per dag is (dit staat gelijk aan 450 mg Omega 3). Deze sofgels zitten in een potje met een totale inhoud van 60 stuks, dit is dus voldoende voor 60 dagen.

Voordelen

Nadelen

8. Vegan Algae Omega 3 – XXL Nutrition

Ook deze vegan omega 3 van XXL Nutrition mag niet ontbreken in onze top 9. Ook deze algenolie bevat weer zowel DHA als EPA, in een dosering van 450 mg per 2 capsules (1 dagelijkse dosering). Deze capsules zitten in een potje met in totaal 60 stuks, dit is dus voldoende voor 30 dagen.

Voordelen

Nadelen

9. Omega 3 – Orangefit

We sluiten onze lijst met favorieten algenolie supplementen af met de algenolie van het merk Orangefit. Deze algenolie is wederom samengesteld uit een combinatie van DHA en EPA, waarbij 1 dag dosering (2 capsules) in totaal 450 mg Omega 3 bevat.

De capsules worden geleverd in een potje met in totaal 60 capsules, dit is dus voldoende voor 30 dagen.

Voordelen

Nadelen

Algenolie kopen, waar moet je op letten?

Als het gaat om het kiezen van een hoogwaardig voedingssupplement, staat algenolie hoog op de lijst. Deze plantaardige bron van omega-3 vetzuren biedt talloze gezondheidsvoordelen zonder de nadelen van traditionele visolie. Maar voordat je naar de winkel snelt of online je aankoop doet, zijn er enkele cruciale factoren om te overwegen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de beste algenolie voor jouw behoeften selecteert.

Kwaliteit van de Algen

Het begint allemaal met de algen zelf. Zorg ervoor dat de algenolie wordt geproduceerd uit hoogwaardige, duurzaam geteelde algen. Kies voor producten die worden vervaardigd volgens strenge kwaliteitsnormen en controleer of de algen vrij zijn van verontreinigingen.

DHA en EPA Gehalte

De effectiviteit van algenolie wordt vaak bepaald door het gehalte aan omega-3 vetzuren, met name docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze vetzuren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de hersenfunctie en het bevorderen van een gezond hart. Controleer het etiket om te zien hoeveel DHA en EPA elke dosis levert. Uit onderzoek blijkt dat vanaf een minimum van 250mg EPA en DHA per dag het een gunstig effect heeft op de gezondheid. (1)

Puurheid en Zuiverheid

Zuiverheid is essentieel als het gaat om voedingssupplementen. Zorg ervoor dat de algenolie vrij is van potentieel schadelijke stoffen, zoals zware metalen en PCB’s en geen onnodige vul- en hulpstoffen bevat.

Vorm

Algenolie is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, vloeistoffen en softgels. Overweeg je eigen voorkeuren en gemak bij het kiezen van de juiste vorm. Sommige mensen geven de voorkeur aan capsules vanwege de smaak, terwijl anderen de voorkeur geven aan vloeibare vormen.

Prijs-Kwaliteitverhouding

Hoewel prijs belangrijk is, moet het niet de enige factor zijn bij het kiezen van algenolie. Vergelijk prijzen, maar houd ook rekening met de kwaliteit, zuiverheid en de concentratie van omega-3 vetzuren die het product biedt. Soms is een iets hogere prijs gerechtvaardigd als het gaat om een superieure kwaliteit product.

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

Kies voor algenolie die afkomstig is van duurzame en milieuvriendelijke bronnen. Het vermijden van visolie draagt al bij aan het behoud van de oceanen, maar het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de algenproductie op een duurzame manier wordt beheerd.

Vegan Omega-3 voor- en nadelen

Het gebruik van vegan omega 3 kan diverse voor- en nadelen hebben. Hieronder noemen we er een aa

Plantaardige Bronnen
Vegan omega-3 wordt gewonnen uit algen, wat een duurzame en ethisch verantwoorde keuze is. Hiermee vermijd je de ecologische impact van het oogsten van vis.

Gezonde Hartfunctie
Onderzoeken tonen aan dat omega-3 vetzuren essentieel zijn voor een gezonde hartfunctie. Vegan omega-3, rijk aan EPA en DHA, kan bijdragen aan het handhaven van een gezond cardiovasculair systeem.

Cognitieve Ondersteuning
DHA, een belangrijk bestanddeel van omega-3, is cruciaal voor de ontwikkeling en het behoud van de hersenfunctie. Veganisten kunnen deze ondersteuning krijgen zonder afhankelijk te zijn van visbronnen.

Ontstekingsremmende Eigenschappen
Door het masseren van de huid met een gezichtsmassage apparaat kunnen spieren in het gezicht ontspannen, wat kan helpen de spanning te verminderen en bijvoorbeeld hoofdpijn te verminderen.

Nadelen van Vegan Omega-3

Dosering en Concentratie
Vegan omega-3 supplementen kunnen variëren in hun dosering en concentratie. Sommige producten bieden mogelijk lagere niveaus van EPA en DHA in vergelijking met visolie, wat betekent dat je mogelijk hogere doses moet nemen.

Prijs
In vergelijking met traditionele visolie kunnen sommige vegan omega-3 supplementen duurder zijn. Dit kan een overweging zijn voor budgetbewuste consumenten.

Smaak en Textuur
Sommige mensen vinden de smaak en textuur van vegan omega-3 supplementen anders dan die van visolie. Dit kan persoonlijke voorkeur zijn en verschilt van persoon tot persoon.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over algen olie en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Algenolie wordt gewonnen uit algen, de oorspronkelijke bron van omega-3 vetzuren in de voedselketen. Het is een plantaardig alternatief voor traditionele visolie.

Algenolie biedt alle voordelen van omega-3 vetzuren zonder de mogelijke verontreinigingen die in vis kunnen voorkomen. Het is ook een duurzaam en ethisch verantwoord alternatief.

Ja, algenolie bevat doorgaans zowel docosahexaeenzuur (DHA) als eicosapentaeenzuur (EPA), de twee belangrijkste omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor een gezonde levensstijl.

Algenolie ondersteunt een gezond hart, bevordert de cognitieve functies, en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan ook bijdragen aan een algehele verbetering van de gezondheid.

De aanbevolen dagelijkse dosering kan variëren. Over het algemeen wordt een dosis van minstens 250mg DHA en EPA geadviseerd voor gezondheidsvoordelen.

Over het algemeen wordt algenolie goed verdragen. In zeldzame gevallen kunnen mensen gevoelig zijn voor algen, dus het is altijd raadzaam om eerst met een zorgverlener te overleggen.

Absoluut! Algenolie is volledig plantaardig en daarmee geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Absoluut! Algenolie is volledig plantaardig en daarmee geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Op zoek naar meer supplementen?

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!