De beste airbike van 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
beste-airbike

De beste airbike, is een air bike die voldoet aan jouw wensen, zowel qua functionaliteiten als budget. Overweeg je een air bike te gaan kopen? Lees dan zeker even verder, zodat je weet waar je op moet letten.

De airbike: hij komt in tal van CrossFit workouts langs. Wij begrijpen wel waarom – dit fitnessapparaat traint niet alleen je uithoudingsvermogen en je spieren, maar past zich ook nog eens aan aan jouw kunnen. Hoe dat precies werkt? In dit artikel leggen we je het uit. Ook zetten we de beste airbikes van dit moment voor je op een rij.

De airbike lijkt op het eerste gezicht een beetje op een hometrainer met een soort ventilator aan de voorkant. Deze ‘ventilator’ is er echter niet om je koel te houden, maar om jouw lichaam extra aan het werk te zetten. 

Op het moment dat de pedalen heen en weer bewegen, gaat de propeller draaien. De lucht die hierbij vrijkomt geeft de bike weerstand. Hoe sneller je fietst, hoe meer lucht er vrijkomt – en hoe zwaarder je training dus wordt. 

Naast je benen worden ook je armen aan het werk gezet: de air bike heeft namelijk geen fietsstuur, maar twee losse handvaten die verbonden zijn aan de pedalen. Op het moment dat de pedalen bewegen, gaan ook de handvaten op en neer. De airbike is dus eigenlijk een soort kruising tussen een hometrainer en een crosstrainer.

beste-airbike
Airbike

Wat zijn de voordelen van een airbike?

  • Doordat niet alleen de pedalen maar ook de handvaten heen en weer bewegen, train je veel spieren tegelijkertijd. Een echte full body workout dus!

  • Hoe meer kracht je zet, hoe meer weerstand de airbike geeft. Hierdoor word je keer op keer uitgedaagd om een stapje verder te gaan. Dit maakt de airbike erg geschikt voor HIIT training. Andersom betekent dit ook dat als je een keer een dagje rustig aan wilt doen, de airbike zich meteen aanpast aan dit lagere tempo.

  • De airbike is een stuk compacter en kleiner dan sommige andere cardio apparaten, zoals een loopband. De airbike is op dit vlak dan ook een betere keuze voor thuis.

  • Doordat er luchtweerstand in plaats van mechanische weerstand wordt gebruikt, is er nauwelijks sprake van slijtage.

Wat zijn de nadelen van een airbike?

  • De airbike is een innovatief stukje techniek. Helaas zie je dat ook terug in de prijs: de minimum prijs van een airbike is over het algemeen een stuk hoger dan die van andere cardio apparaten, zoals crosstrainers of hometrainers.

  • Bij sommige airbikes kan het luchtweerstandsmechanisme wat lawaai maken.

Een airbike kopen, waar moet je op letten?

Een airbike is een behoorlijke investering. Daarom is het logisch dat je er graag een koopt waar je lang plezier van hebt en die voldoet aan jouw wensen. In onderstaand lijstje vind je alle belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een airbike.

Het maximaal belastbaar gewicht

Het is belangrijk om goed te controleren hoeveel gewicht de airbike kan dragen. Dit is niet alleen van belang voor je eigen veiligheid, maar dit geeft ook een indicatie van de kwaliteit van de bike. Airbikes met een hoger belastbaar gewicht hebben over het algemeen een betere bouwkwaliteit.

Het type aandrijving

Er zijn twee verschillende soorten airbikes: airbikes die worden aangedreven door een ketting, en airbikes die worden aangedreven door een V-belt. Als je budget het toelaat, adviseren we je om te kiezen voor een bike met V-belt. 

Dit type aandrijving maakt namelijk stukken minder geluid dan een ketting, en heeft ook nog eens minder onderhoud nodig. Een airbikes met kettingaandrijving is vaak wel goedkoper dan een V-belt aangedreven airbike.

Variatie in trainingsprogramma's

Sommige airbikes beschikken over een trainingscomputer met een aantal voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Handig – dan hoef je niet zelf een workout op te zoeken en de tijd in de gaten te houden!

De aanwezigheid van wieltjes

Heb je niet voldoende ruimte om je airbike een vast plekje te geven? Dan zal je hem dus voor en na je training moeten verplaatsen. Kies dan ook voor een airbike met wieltjes. Zo kun je de bike makkelijk verplaatsen zonder je vloer (of je rug) te beschadigen. Gelukkig beschikken ook de goedkopere bikes vaak over wieltjes.

Top 5 beste airbikes

In deze top 5 hebben we de beste airbikes geselecteerd die in Nederland verkrijgbaar zijn. Hierbij is onder andere gekeken naar de functionaliteiten van de airbike, het type aandrijving, maximaal belastbaar gewicht, en stabiliteit.

1. Schwinn Airdyne AD8 PRO HIIT Airbike

4.7/5
beste-airbike

De Airdyne AD8 Pro is dé trots van het fitnessmerk Schwinn – en dat merk je! Deze krachtpatser heeft een dubbel gecoat stalen frame, een groot wiel en maakt gebruik van een stille V-belt aandrijving. Deze professionele airbike is zowel geschikt voor langdurig gebruik thuis, als in de sportschool.

De airbike is uitgerust met een trainingscomputer met maar liefst 9 trainingsprogramma’s! Deze kan je volgen via het grote LCD scherm. Ook is het mogelijk om een borstband te koppelen aan het display, zodat ook je hartslag wordt weergegeven. De borstband is optioneel verkrijgbaar.

De handgrepen zijn een groot pluspunt. Je kunt je handen namelijk op verschillende posities plaatsen, zodat je kunt afwisselen tijdens je training. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar. Hierdoor is de airbike geheel ergonomisch af te stellen op jouw lichaam.

De airbike is belastbaar tot 160kg. Het eigen gewicht van de airbike is 51kg. Je kunt hem indien nodig eenvoudig verplaatsen met behulp van de transportwieltjes aan de voorkant van de bike. 

Ben je een enthousiaste sporter en op zoek naar een professionele comfortabele airbike die bestand is tegen intensief gebruik? Dan is de Schwinn Airdyne 8PRO de perfecte airbike voor jou.

Voordelen

Nadelen

Airbike-thebeast

We snappen wel waarom het merk Fitbike deze airbike ‘The Beast’ heeft genoemd – deze airbike is met een eigen gewicht van 73 kilo ontzettend robuust en stabiel. Dit maakt deze bike perfect voor intense workouts – ook bij hoge snelheden blijft dit apparaat stevig staan.

Deze airbike is ergonomisch en comfortabel in gebruik. Hij is nóg stiller dan de Schwinn Airdyne 8PRO en kan tot 150kg worden belast. De mutli grip handgrepen maken het mogelijk om van greep te veranderen tijdens het trainen, waardoor je je armspieren op diverse manieren uitdaagt. 

Er zijn 7 verschillende trainingsprogramma’s voorgeprogrammeerd, maar je kunt ook je eigen intervalprogramma instellen. Op het scherm heb je inzicht in je snelheid, afstand, tijd, calorieën, rotatie per minuut en wattage. Ook is het mogelijk om een borstband aan het display te koppelen.

Door middel van de transportwieltjes aan de voorkant van deze bike, is hij ondanks zijn 73kg aan gewicht toch makkelijk te verplaatsen.

Ben je op zoek naar een stille en kwalitatief zeer goede airbike voor een nette prijs? Dan is The Beast dé airbike voor jou!

Voordelen

Nadelen

3. Assault Airbike

4.6/5
Assault-Airbike

De Assault Bike lijkt inmiddels de standaard airbike voor CrossFit te zijn geworden. Deze bike wordt in tal van CrossFit games gebruikt – en dat is niet zonder reden! De Assault bike is bijna volledig van metaal gemaakt, waardoor deze airbike erg stevig en duurzaam is. Bovendien is de zitting erg comfortabel en super snel te verstellen.

De airbike is belastbaar tot 130kg en heeft een eigen gewicht van slechts 48kg. Dit maakt het een lichtgewicht airbike, waardoor deze bij intensieve trainingen een beetje kan wiebelen.

Nadeel van deze airbike ten opzichte van de Schwinn Airdyne 8 PRO en The Beast, is dat deze airbike meer geluid maakt. Dit komt omdat deze bike een ketting aandrijving heeft, in plaats van een V-belt aandrijving.

Desalniettemin is ook deze assault bike een topper binnen het airbike aanbod!

Voordelen

Nadelen

4. Crossmaxx LMX 1750 PRO

5/5
airbike-crossmaxx

Met zijn volledig zwarte frame en rode ventilator geeft deze airbike van Crossmaxx je home gym een stoere, moderne look. Deze heavy duty bike is echter niet alleen mooi om naar te kijken – ook de specificaties van deze bike zijn indrukwekkend.

Zo is deze bike tot maar liefst 160 kilogram belastbaar en is hij voorzien van een groot, duidelijk LCD scherm, waarbij je de keuze hebt uit 8 voorgeprogrammeerde workouts.

De V-belt aandrijving zorgt ervoor dat er weinig geluid wordt geproduceerd tijdens het trainen én dat de airbike zeer onderhoudsvriendelijk is.

Deze oersterke Airbike is geschikt voor professioneel gebruik en daar zal je in je home gym dan ook heel lang plezier van hebben!

Voordelen

Nadelen

De beste goedkope airbike

5. Schwinn Airdyne AD2

4.3/5

Schwinn heeft goed in de gaten hoe een goede airbike eruit hoort te zien – naast de Airdyne AD8 Pro behoort namelijk ook zijn kleine broertje, de Airdyne AD2, tot onze top 5! Soepele pedalen, fijne handvaten, een comfortabel zadel – deze bike heeft het allemaal.

En nog een heel groot voordeel: Deze airbike is een stuk goedkoper dan andere populaire airbikes, maar doet qua specificaties zeker niet onder voor de duurdere modellen en er zit zelfs een V-belt op! 

Daarnaast kunnen de pedalen en handvaten ook los van elkaar worden gebruikt, dus zijn je benen moe, dan kan je deze laten rusten op de voetsteunen die aan de ventilator zijn bevestigd.

Wat heeft deze airbike dan niet ten opzichte van de duurdere modellen? De Schwinn Airdyne AD2 heeft geen voorgeprogrammeerd trainingsprogramma en het is niet mogelijk om een hartslagmeter te koppelen. Ook zit de monitor wat aan de lage kant.

De bike is tot maximaal 113kg belastbaar. Zijn deze punten voor jou geen bezwaar? Dan is deze airbike een uitstekende keuze voor je!

Voordelen

Nadelen

Air bike workout

Wil je graag weten hoe een goede air bike workout eruit ziet en wat de beste manier is om je hiermee vet te verliezen en je verbranding te verhogen? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!