In totaal zijn er 22 soorten, waarvan 13 door het lichaam zelf worden gemaakt (niet-essentiële aminozuren) en 9 die wij via voeding moeten binnen krijgen (essentiële aminozuren).
Essentiële:
- Lysine
- Tryptofaan
- Fenylalanine
- Isoleucine
- Threonine
- Methionine
- Valine
- Leucine
- Cysteine (alleen essentieel voor kinderen)
Niet-essentiële:
- Alanine
- Arginine
- Asparagine
- Asparaginezuur
- Gutamine
- Glutaminezuur
- Glycine
- Histidine (semi-essentieel)
- Proline
- Serine
- Tyrosine (essentieel voor kinderen)
Met een gevarieerd eetpatroon kan het lichaam aan een voldoende inname komen. Voor bepaalde groepen mensen zoals vegetariërs of fanatieke sporters is het minder eenvoudig om ze allemaal in voldoende mate binnen te krijgen via voeding. Voor onder andere deze groepen is het gebruik van een voedingssupplement (zoals bijvoorbeeld plantaardige eiwitpoeders) een uitkomst.