Beste BCAA aminozuren – Top 6!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
BCAA Aminozuren

BCAA is een afkorting die staat voor ‘Branched Chain Amino Acids’, hetgeen naar het Nederlands vertaald ‘vertakte keten aminozuren’ betekent. BCAA aminozuren zijn voor ons lichaam belangrijke aminozuren, welke in te nemen zijn in de vorm van een supplement.

Een BCAA supplement kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden en is een type supplement dat met name erg populair is onder sporters. Doordat BCAA aminozuren het lichaam op verschillende manieren ondersteunen, is er dus sprake van een supplement met een multifunctionele werking.

BCAA’s zijn een belangrijke bouwsteen voor eiwitten in het lichaam en deze aminozuren zorgen er daarom onder andere voor dat de spiermassa behouden blijft en dat spierherstel na een training zo optimaal mogelijk verloopt. BCAA wordt als supplement aangeboden in verschillende vormen, maar het meest gebruikt en voorkomend is toch wel als BCAA poeder.

Er zijn talloze soorten BCAA poeder verkrijgbaar, ieder weer met een net iets andere samenstelling en hoeveelheid BCAA’s per dosering. Wanneer je een BCAA poeder wil gaan gebruiken, kan de keuze aan merken en soorten daarom nogal overweldigend zijn. Om je een handje te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een geschikt BCAA poeder, hebben we hieronder een top 6 beste BCAA aminozuren van dit moment voor je opgesteld.

Zoals gezegd heeft ieder type BCAA poeder weer eigen unieke kenmerken en zijn de samenstellingen van dit type supplement wisselend per product. In onze top 6 bespreken we de belangrijkste kenmerken van de beste BCAA aminozuren met je, ook laten we je weten wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten BCAA aminozuren zijn. Lees dus snel verder om te weten te komen welke BCAA aminozuren volgens ons zeker aan te raden zijn.

1. BCAA Powder – XXL Nutrition

We trappen onze top 6 natuurlijk af met onze persoonlijke favoriet, namelijk BCAA Powder van XXL Nutrition. Dit BCAA poeder bevat de aminozuren valine, leucine en isoleucine, verkregen vanuit puur plantaardige bronnen. Er zijn geen suikers of andere vulmiddelen toegevoegd aan deze BCAA aminozuren en één dosering van dit poeder staat gelijk aan 7200 mg aminozuren.

Dit BCAA poeder zit in een pot van 500 gram, hetgeen gelijk staat aan zo’n 50 doseringen, waarbij 10 gram poeder gemengd dient te worden met 250 ml water of andere drank.

Voordelen

Nadelen

2. BCAA Amino – Body & Fit

Op nummer 2 in onze top 6 vind je BCAA Amino van Body & Fit. Ook dit is een zeer volledig en optimaal samengesteld BCAA poeder. Ook dit BCAA poeder bevat de aminozuren die je verwacht in een goed BCAA supplement: valine, leucine en isoleucine, alle drie met een plantaardige oorsprong.

Eén dosering bevat maar liefst 8 gram aminozuren en bevat hiernaast 5 gram koolhydraten. Dit BCAA poeder wordt geleverd in een zak van 330 gram, hetgeen goed is voor 22 doseringen.

Voordelen

Nadelen

3. Gold Standard BCAA – Optimum Nutrition

Het volgende product in ons BCAA favorietenlijstje is de Gold Standard BCAA van het merk Optimum Nutrition. Wederom een BCAA poeder met de drie bekende aminozuren, met hiernaast enkele extra toevoegingen zoals vitamine C en magnesium.

Eén dosering Gold Standard BCAA bevat 5 gram BCAA en dit type BCAA poeder is geheel suikervrij. Gold Standard BCAA wordt geleverd in een pot van 266 gram, hetgeen voldoende is voor 28 doseringen.

Voordelen

Nadelen

4. Amino X

Amino X van het merk BSN is ook een BCAA poeder waar wij erg over te spreken zijn. Dit BCAA poeder bevat naast de drie eerder genoemde aminozuren, ook nog taurine, L-alanine en L-arganine.

Eén dosering van Amino X bevat ruim 8 gram aan BCAA aminozuren en dit BCAA poeder is geheel vrij van suikers. Aan dit BCAA poeder van BSN is verder nog extra vitamine D toegevoegd. Je kunt Amino X kopen in een pot van 435 gram of 1 kg, hetgeen genoeg is voor 30 of 70 doseringen.

Voordelen

Nadelen

Het volgende product in onze top 6 is Animal Pak van Universal Nutrition. Dit is tevens een BCAA supplement, maar dan verdeeld over zakjes met tabletten per dosering.

Ook dit supplement bevat de drie noodzakelijke BCAA aminozuren, hiernaast bevat het ook nog een aanzienlijke hoeveelheid toegevoegde vitaminen en mineralen, zoals vitamine A/B/C/D/E, zink en magnesium.

Eén dosering bevat 2600 mg BCAA’s en dit supplement is verkrijgbaar in een pot met zakjes, je kunt kiezen uit 30 of 44 ‘packs’.

Voordelen

Nadelen

6. Muscle Protect – Body & Fit

We sluiten deze top 6 af met Muscle Protect van Body & Fit. Ook dit is een zeer compleet BCAA poeder, dat per dosering 7000 mg van de drie noodzakelijke BCAA’s bevat.

Naast de bekende BCAA’s, bevat dit poeder ook toegevoegd vitamine B6, ter ondersteuning van het eiwit metabolisme. Muscle protect is verkrijgbaar in een pot van 500 gram, hetgeen voldoende is voor zo’n 38 doseringen.

Voordelen

Nadelen

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn organische verbindingen die de basis vormen van eiwitten en andere belangrijke stoffen in ons lichaam. Er bestaan ongeveer 20 verschillende aminozuren die allemaal een cruciale rol spelen bij de eiwitsynthese in ons lichaam. Wat elk aminozuur uniek maakt, zijn de chemische eigenschappen die bepalen hoe het in ons lichaam functioneert.

De structuur van aminozuren bestaat uit een centraal koolstofatoom dat verbonden is met een aminogroep (-NH2), een carboxylgroep (-COOH) en een unieke zijketen voor elk aminozuur. De aminogroep en de carboxylgroep reageren met elkaar en vormen een peptidebinding, wat de bouwsteen is van eiwitten.

Aminozuren vervullen tal van essentiële functies in ons lichaam, zoals het bevorderen van spiersynthese, het ondersteunen van ons immuunsysteem en het transporteren van voedingsstoffen door ons lichaam. We kunnen aminozuren verkrijgen uit voedselbronnen zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Bovendien kunnen aminozuursupplementen ook worden ingenomen om bepaalde gezondheidsvoordelen te bieden.

Sommige aminozuren, zoals valine, leucine en isoleucine, worden vaak aangeduid als vertakte-keten aminozuren (BCAA’s) en zijn populair onder sporters en bodybuilders. Ze worden gebruikt om spiergroei te bevorderen en spierafbraak te verminderen.

Het begrijpen van aminozuren en hun rol in ons lichaam is van cruciaal belang voor een gezonde levensstijl. Ze zijn de bouwstenen van onze eiwitten en spelen een sleutelrol bij verschillende lichaamsfuncties. Dus, volgende keer dat je geniet van een eiwitrijke maaltijd of overweegt om aminozuursupplementen te gebruiken, weet je nu waarom ze zo belangrijk zijn voor jouw welzijn!

BCAA werking

BCAA staat voor “vertakte-keten aminozuren” en verwijst naar een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren, waardoor we ze moeten verkrijgen via voeding of supplementen.

Het label “essentieel” is gerechtvaardigd omdat BCAA’s niet door ons lichaam worden aangemaakt. Daarom is het van belang om ze binnen te krijgen via voedselbronnen of supplementen. BCAA’s spelen een belangrijke rol als bouwstenen voor eiwitten en zijn betrokken bij diverse processen in ons lichaam, zoals de synthese van spieren en het verminderen van spierafbraak.

BCAA-supplementen zijn populair onder sporters en bodybuilders, en dat is niet zonder reden. Deze supplementen worden ingezet om spiergroei te bevorderen, het herstel na inspanning te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. Daarnaast kunnen BCAA’s helpen bij het behouden van glycogeenvoorraden in de spieren en de vetverbranding stimuleren, met name tijdens bijvoorbeeld het droogtrainen.

BCAA-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders en drankjes. Ze kunnen worden geïntegreerd als onderdeel van een gezond dieet en een trainingsprogramma om de sportprestaties te verbeteren en de spiergroei te bevorderen.

Door de juiste inname van BCAA’s kun je de voordelen ervaren die ze bieden voor spieropbouw en prestatie. Of je nu een atleet bent die zijn training naar een hoger niveau wil tillen of gewoon op zoek bent naar extra ondersteuning bij je fitnessdoelen, BCAA’s kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine. Ontdek de kracht van deze essentiële aminozuren en haal het maximale uit je training!

Waar op letten bij het kopen van BCAA?

Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten als je van plan bent om een BCAA supplement te gaan kopen. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Kwaliteit van ingrediënten: Kies voor een supplement van hoge kwaliteit dat gemaakt is van zuivere, hoogwaardige ingrediënten.

 • Verhouding van BCAA’s: De optimale verhouding van BCAA’s is 2:1:1 (leucine, isoleucine en valine). Zorg ervoor dat het supplement dat u kiest deze verhouding bevat.

 • Dosering: Controleer de dosering per portie en pas dit aan uw individuele behoeften aan.

 • Toegevoegde ingrediënten: Sommige BCAA-supplementen bevatten extra ingrediënten zoals cafeïne of elektrolyten. Kies een supplement dat past bij uw specifieke behoeften.

 • Vorm van het supplement: BCAA-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders en drankjes. Kies een vorm die het beste bij uw voorkeur en levensstijl past.

 • Prijs: Vergelijk de prijzen van verschillende merken en kies er een die past bij uw budget.

 • Merk en reputatie: Kies voor een gerenommeerd merk dat goede recensies en feedback heeft van andere gebruikers en ervoor zorgt dat het product door een betrouwbare fabrikant wordt geproduceerd.

Wat zijn de voordelen van BCAA?

Heb je je ooit afgevraagd wat de voordelen zijn van BCAA’s? Nou, er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van BCAA-supplementen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Bevordering van spiergroei: BCAA’s spelen een essentiële rol bij de opbouw en het behoud van spiermassa. Ze dienen als bouwstenen voor eiwitten en kunnen de spiereiwitsynthese stimuleren, waardoor je spieren kunnen groeien en sterker kunnen worden.

 2. Vermindering van spierafbraak: Een van de frustraties van training is de mogelijkheid van spierafbraak. Gelukkig kunnen BCAA’s de afbraak van spiereiwitten verminderen, waardoor je spieren beter beschermd zijn en je harde werk niet verloren gaat.

 3. Verbetering van het herstel na inspanning: Na een intensieve trainingssessie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. BCAA’s kunnen helpen bij dit herstelproces door de spiereiwitsynthese te bevorderen en de spierafbraak te verminderen. Dit betekent dat je sneller kunt herstellen en klaar bent voor je volgende training.

 4. Vermindering van vermoeidheid: Vermoeidheid kan een belemmering vormen tijdens je training. BCAA’s kunnen de productie van serotonine verminderen, een neurotransmitter die vermoeidheid kan veroorzaken, terwijl ze tegelijkertijd de productie van dopamine verhogen, een neurotransmitter die kan helpen vermoeidheid te verminderen. Het resultaat? Meer energie en uithoudingsvermogen tijdens je workouts.

 5. Behoud van glycogeenvoorraden: BCAA’s spelen ook een rol bij het behoud van glycogeenvoorraden in je spieren. Dit is vooral gunstig omdat het kan helpen bij het verminderen van spierafbraak en het verbeteren van je sportprestaties. Je spieren hebben de juiste brandstof nodig om te presteren, en BCAA’s kunnen daarbij helpen.

 6. Bevordering van vetverbranding: Wil je je vetverbranding tijdens het sporten een boost geven? BCAA’s kunnen hierbij van dienst zijn. Ze kunnen het gebruik van vet als energiebron stimuleren, waardoor je lichaam efficiënter vet kan verbranden tijdens je trainingssessies.

 7. Verbetering van de immuniteit: BCAA’s hebben ook invloed op je immuunsysteem. Ze kunnen de productie van witte bloedcellen stimuleren, wat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Daarnaast kunnen ze de antioxidante activiteit in je lichaam verhogen, waardoor je lichaam beter beschermd is tegen schadelijke vrije radicalen.

BCAA-supplementen bieden dus een scala aan voordelen voor je lichaam, van spiergroei en herstel tot verminderde vermoeidheid en verbeterde immuniteit. Als je je sportprestaties wilt verbeteren en je lichaam optimaal wilt ondersteunen, kunnen BCAA’s een waardevolle toevoeging zijn aan je supplementenregime.

Veelgestelde vragen

In dit artikel hebben we je alles verteld over BCAA aminozuren. Natuurlijk kan het zijn dat je toch nog met een vraag bent blijven zitten. Als dit zo is, lees dan snel verder, hieronder geven we namelijk antwoord op de meest gestelde vragen over BCAA. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

BCAA-supplementen kunnen worden ingenomen voor, tijdens of na de training. Ze kunnen ook op elk moment van de dag worden ingenomen om de eiwitinname te verhogen. De specifieke timing hangt af van uw persoonlijke doelen en trainingsroutine.

Ja, BCAA’s zijn aanwezig in veel eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten en plantaardige eiwitten zoals bonen, linzen en quinoa. Het is belangrijk om een ​​gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan eiwitten om voldoende BCAA’s en andere aminozuren binnen te krijgen.

Over het algemeen worden BCAA-supplementen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele mogelijke bijwerkingen, zoals maagklachten, misselijkheid, diarree en braken bij het nemen van te hoge doses.

Op zoek naar meer supplementen?

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!