Top 7 beste balance boards in 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
balance board

Een balance board, waarschijnlijk ken je het wel of misschien heb je er zelf wel één thuis? Balance boards worden ook wel balans borden of balancing boards genoemd en worden gebruikt voor diverse trainingsdoeleinden. Balance boards zijn met name goed om je houding te verbeteren en om meer stabiliteit en balans te krijgen. Je kunt op een balance board trainen in de sportschool, maar oefeningen op een balance board zijn ook erg geschikt om thuis uit te voeren. 

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende balance boards te koop, allemaal met hun eigen kenmerken en in diverse uitvoeringen. Ben jij je aan het oriënteren op een balance board of ben je benieuwd welke oefeningen je allemaal kunt doen op een balans bord? In dit artikel vertellen we je hier alles over: we leggen je uit waar je op moet letten bij het kopen van een balance board en welke oefeningen je kunt doen. 

Ook laten we je onze top 7 van beste balansborden van dit moment zien! Kortom, lees snel verder als je alles te weten wil komen over balance boards!

Ben jij benieuwd wat volgens ons de beste balance boards zijn van dit moment? Hieronder vind je onze top 7, waarin we de specificaties en voor- en nadelen van de verschillende balance boards bespreken.

1. Bold 38 balance board

Dit balance board is bijzonder, omdat het is gemaakt van duurzame materialen, die uit de natuur afkomstig zijn. Waar de meeste mensen bij een balance board denken aan een ronde schijf met een steunbol in het midden van de onderkant van het board, bestaat dit board uit een langwerpig board met een losse koker om onder het board te plaatsen.

Dit board heeft verschillende ‘stoppers’ waarmee je de moeilijkheid en intensiviteit van je oefeningen langzaam kunt opvoeren. Dit is heel fijn als je rustig wil wennen als je voor het eerst met een balance board gaat trainen.

Dit balans bord is gemaakt van berkenhout en kurk en is niet alleen duurzaam, maar ziet er ook nog eens erg mooi uit!

Voordelen

Nadelen

2. U Fit One balance board

Ook dit board bestaat uit een langwerpig board met een losse koker voor onder het board. Het is een lichtgewicht board met een gedempte bovenkant, waardoor het zeer comfortabel is om op dit bord te staan!

Daarnaast is het gemaakt van composiet, waardoor het super stevig is. Er is ook een speciale variant van dit bord verkrijgbaar dat in plaats van zwart, lichtgekleurd is en waarin kurk is verwerkt.

Kortom, dit balans bord van U Fit is zeker een aanrader!

Voordelen

Nadelen

3. Gymstick balans bord

Dit balance board heeft qua uiterlijk wel wat weg van een bosu ball. Zo is het ook een rond bord met een vast, halfrond middelpunt aan de onderkant. Het ronde middelpunt is echter wel wat kleiner dan bij de bosu ball het geval is, waardoor het nog uitdagender zal zijn om je balans te trainen.

De diameter van dit plastic board is 36 centimeter. Op het board zit een QR-code waarmee je toegang kunt krijgen tot instructies voor diverse oefeningen. 

Voordelen

Nadelen

4. Leba Pro balans bord

Een ander rondvormig balancing board is het zeer stevige board van Leba Pro. Het board is gemaakt van hout en heeft antislip zones aan de bovenkant van het board, voor optimale grip. 

De diameter van dit board is met 40 cm, net wat groter dan die van Gymstick.

Voordelen

Nadelen

5. Plankpad PRO

Dit board zit eigenlijk tussen de twee hierboven genoemde modellen in: het is een rechthoekig bord, gemaakt van hout, met een vaste halve cilinder in het midden van de onderkant. Boven op het bord zit een antislip laag.

Het ontwerp van dit board bied je optimale trainingsmogelijkheden wat zelfs een full-body training mogelijk maakt!

Bij het board is een speciale app te downloaden met trainingsinstructies, die je tijdens het trainen bijvoorbeeld ook op de TV kunt streamen. Het is een zeer stabiel bord, dat er ook nog eens erg mooi uit ziet.

Voordelen

Nadelen

6. TOGU Balkussen

Weer eens iets anders dan een standaard balans bord: een balkussen (ook wel wiebelkussen genoemd). Het balkussen heeft dezelfde functie als een balans bord maar ziet er net iets anders uit en werkt ook iets anders.  Je kunt het zowel staand, liggend als zittend gebruiken waardoor je je evenwicht, flexibiliteit en mobiliteit kunt verbeteren.

Door de vormgeving is dit wiebelkussen geschikt voor ieder niveau en jong of oud. Het is eigenlijk een platte bal, gedeeltelijk gevuld met lucht. De doorsnede van dit balkussen is 33 centimeter en het is gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Het is belastbaar tot maar liefst 200kg!

Voordelen

Nadelen

7. Airex balance pad Elite

Nog een andere variant op het klassieke balans bord: een balance pad. Dit kussen is 48 cm lang en 40 cm breed en heeft een zacht, vierkant plateau van 6 cm hoog dat opgevuld is met Airex schuim.

De pad is omhuld met een noppenstructuur voor extra grip en prikkeling als je op blote voeten traint. Door de vulling van dit kussen zal je lichaam constant op zoek gaan naar balans waardoor je je spieren volop traint!

Voordelen

Nadelen

Een balance board kopen, waar moet je op letten?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er ontzettend veel verschillende balance boards verkrijgbaar. Ieder board ziet er weer anders uit en de prijzen variëren ook sterk tussen de diverse boards.

Wanneer je op zoek bent naar een balance board dat geschikt is voor jou, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

Afmeting

Afhankelijk van het type oefeningen dat je wil gaan doen, dien je rekening te houden met de grootte van het board. Een te klein board kan onhandig zijn.

Verstelbaarheid

Bekijk wat je trainingsdoel is en of het hiervoor nodig is om het balance board te kunnen verstellen. Lang niet alle boards zijn verstelbaar, dit is ook niet persé nodig, maar kan wel handig zijn voor bepaalde oefeningen.

Oefeningen op een balance board

Zoals hierboven al gezegd is, zijn er ontzettend veel oefeningen mogelijk op een balance board. Afhankelijk van het doel van je training, kan je hiervoor geschikte oefeningen opzoeken en bij sommige balance boards wordt zelfs een app aangeboden met oefeningen.

Balance boards worden ook veel gebruikt voor herstel oefeningen, bijvoorbeeld tijdens een revalidatie. Verder zou je misschien verwachten dat je alleen staand kan trainen op een balance board, maar dit is zeker niet het geval. Er zijn ook oefeningen met de armen op het balanceboard of met handen en voeten (dus gehurkt) op het board mogelijk.

Om je een idee te geven van de vele trainingsmogelijkheden op een balans bord, vind je hieronder twee instructievideo’s, waarin een groot aantal oefeningen aan de orde komt.

Veelgestelde vragen

In dit artikel heb je van alles kunnen lezen over balance boards en hebben we onze top 7 beste balance boards voor je onder elkaar gezet. Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen over balans borden? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over balance boards, grote kans dus dat jouw vraag hier ook tussen staat. Zo niet? Laat dan een berichtje achter onderaan deze pagina!

Het mooie van een balans bord is dat je de oefeningen zo moeilijk kunt maken, als je zelf wil. Gebruik je voor het eerst een balans bord, dan kan je met de makkelijkere oefeningen beginnen en dit langzaam opbouwen naar lastigere oefeningen. Je zal zien dat je na verloop van tijd steeds beter wordt in de oefeningen.

Het principe van alle balance boards is eigenlijk hetzelfde, maar zoals je hebt kunnen lezen is er een verschil tussen de verschillende uitvoeringen. Zo ‘zweven’ niet alle balance boards boven de grond en zijn bijvoorbeeld balance pads eenvoudiger in gebruik doordat dit een ‘vast’ schuimkussens op de grond betreft.

Balance boards lijken vrij ‘simpel’, maar hebben een grote uitwerking op het lichaam. Niet alleen zorgen de oefeningen op balance boards voor een betere stabiliteit en een beter evenwicht, je kunt er ook heel goed bepaalde spiergroepen mee trainen, zoals je buik en core. Verder kan je met een balance board ook heel effectief bepaalde blessures aanpakken en je herstel bevorderen, denk hierbij bijvoorbeeld aan enkelblessures. Ben je op zoek naar nog meer mogelijkheden qua balans oefeningen, bekijk dan ook eens ons artikel over de bosu ball.

Dit is een lastig te beantwoorden vraag, dit is namelijk erg afhankelijk van het doel van jouw training op het balans bord. Op een balans bord met een losse koker zijn bijvoorbeeld weer heel andere oefeningen mogelijk dan op een balance pad.

De prijzen van balance boards variëren sterk, afhankelijk van het model board en de mogelijkheden van het board. Over het algemeen zijn de prijzen van de goedkopere borden tussen de  €30,- en  €50,- en de prijzen van de duurdere borden boven de  €100,-. In onze top 7 vind je balance boards in diverse prijsklasses.

Op zoek naar meer bodyweight trainingsmateriaal?

Artikelen over de powerplate, functional training, weerstandsbanden, powerbags, suspension trianer en nog heel veel meer vind je uiteraard ook hier op myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!