Backstretcher kopen? Zo kies je de beste rug stretcher voor jou!

Laatste update 31 mei 2022 Marian
backstretcher kopen

Een backstretcher wordt ook wel een rug stretcher genoemd en is ideaal als je last hebt van stijve spieren in je rug. Rug stretchers nemen weinig plek in en zijn daarom zeer geschikt om thuis te gebruiken. Zo kan je wanneer je maar wil, stretchoefeningen uitvoeren om je rug weer lekker soepel te krijgen.

Ben jij van plan een rug stretcher aan te schaffen of wil je gewoon meer weten over wat een rug stretcher is en welke oefeningen je er precies op kan doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je maar wil weten over backstretchers.

Wat is een backstretcher?

Een backstretcher is zoals de naam eigenlijk al zegt, een apparaat waarmee je je rug kunt rekken. Backstretchers zijn meestal gemaakt van hout of plastic en hebben een bolling, welke precies in de holte van de rug past. Verder zit er boven op het gekromde deel van de rug stretcher meestal een profiel of antislip materiaal, waardoor je tijdens de oefeningen een goede grip hebt op de stretcher.

Best beoordeelde backstretchers op bol.com

De voordelen van een rug stretcher

Het gebruik van een rug stretcher heeft diverse voordelen. Zo zorgen backstretcher oefeningen ervoor dat jouw natuurlijke houding verbetert, waardoor rugklachten voorkomen of verminderd worden. Daarnaast is het gebruik van een rug stretcher ook zeker aan te raden als afsluiting van een training, om spierpijn in de rug te voorkomen. 

Onze rug is een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam, zelfs bij het zitten op een stoel gebruik je je rugspieren om je lichaam in een stabiele houding te houden. Juist door deze intensieve belasting, hebben veel mensen last van hun rug. Het gebruik van een backstretcher zorgt ervoor dat je rug kan herstellen van de dagelijkse belasting, waardoor rugpijn vermindert en de beweeglijkheid van je rug verbetert.

Voor wie is een backstretcher geschikt?

Eigenlijk kan een rug stretcher door iedereen gebruikt worden. Met name wanneer je last van je rug hebt, veel zittend werk doet of intensief traint, kan een backstretcher een zeer effectieve uitwerking hebben op je rug.

Wanneer je bekend bent met langdurige rugklachten of een operatie aan je rug hebt ondergaan, is het verstandig om altijd eerst met je arts te overleggen, voordat je een backstretcher gaat gebruiken.

Hoe gebruik je een rug stretcher?

Een rug stretcher is eenvoudig in gebruik en kan je gewoon neer zetten op de grond, met de bolling naar boven. Vervolgens plaats je je rug met het gedeelte dat je wil rekken, op de bolling van de stretcher en buig je je rug om de bolling van de backstretcher heen. 

Deze beweging herhaal je meerdere malen. Je gezicht is bij veel oefeningen dus naar boven gericht en je rug richting de vloer. 

Backstretcher oefeningen

Simpel ‘stretchen’ met je rug op de backstretcher en je gezicht naar boven gericht, is lang niet de enige oefening die je op een backstretcher kan uitvoeren. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende oefeningen mogelijk!

Ben je na bovenstaande uitleg benieuwd welke oefeningen er gedaan kunnen worden op een backstretcher? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje, waarin verschillende effectieve backstretcher oefeningen worden toegelicht.

Je zal waarschijnlijk verbaasd zijn over de diversiteit van de oefeningen die je op de backstretcher kan uitvoeren. Met een beetje creativiteit kan je de backstretcher zelfs voor andere spieren en lichaamsdelen dan je rug gebruiken, zoals je terug kan zien in deze instructievideo.

Een backstretcher kopen, waar moet je op letten?

Ben je van plan om een backstretcher te kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op kunt letten tijdens jouw zoektocht naar de ideale backstretcher. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

Hoogte en verstelbaarheid

Rug stretchers zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes/ bollingen. Als je twijfelt over de voor jouw lichaam geschikte hoogte, kan het fijn zijn om voor een verstelbare rug stretcher te kiezen. Hierdoor kan je zelf kan variëren in hoogte bij de verschillende oefeningen.

Breedte

Niet iedere rug is even breed dus kijk ook naar de breedte van de rug stretcher en voel of deze comfortabel is als je erop ligt.

Belastbaarheid

Niet alle rug stretchers zijn geschikt voor hetzelfde belastbare gewicht. Kijk dit dus ook altijd even na voordat je tot aankoop overgaat.

Kleur & Design

Een stuk minder belangrijk dan de functionele punten hierboven, maar er zijn tegenwoordig veel mooie en stijlvolle backstretchers te koop. Natuurlijk kan je kiezen voor een ‘basic’ model. Hecht je echte waarde aan de kleur en het design? Dan zijn er ook veel mooie backstretchers te koop die mogelijk bij je in de smaak vallen.

Een neckstretcher specifiek voor nekklachten

Naast backstretchers, zijn er ook speciale neckstretchers verkrijgbaar. Deze stretchers hebben eenzelfde functie als backstretchers, maar zijn helemaal afgestemd op de nek en zijn dus ook een stuk kleiner van formaat. Neckstretchers zijn uitermate geschikt om te gebruiken wanneer je last van nekklachten hebt.

Best beoordeelde neckstretchers op bol.com

Alternatieven

Ben je er nog niet helemaal van overtuigd of een backstretcher het ideale hulpmiddel voor jou is om een soepelere rug te krijgen? Kijk dan eens naar een foamroller welke je kunt gebruiken om alle spieren in je lijf soepeler te maken of naar een massage gun om gerichte massages te doen.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over de backstretcher en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Dit is erg afhankelijk van jouw trainingsroutine en de dagelijkse belasting van je rug. Het kan zeker geen kwaad om dagelijks of na iedere training je rug te stretchen.

Zeker, andere mogelijkheden om rugpijn of spierpijn na het trainen tegen te gaan zijn bijvoorbeeld het gebruik van een foamroller of een massage gun.

Qua werking maakt het materiaal van de stretcher eigenlijk niet uit. Let er wel op dat je kiest voor een kwalitatief goede backstretcher, zoals ook in onze top 10 staan.

Het is beter om iets meer uit te geven aan een backstretcher, dan voor het goedkoopste alternatief te gaan. Zo ben je er zeker van dat je lang plezier zal hebben van je backstretcher en dan je zo een zo optimaal mogelijk effect van de backstretcher zal merken.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!