De ab roller: zo gebruik je een buikspierwiel goed!

Laatste update 31 mei 2022 Marian
ab roller

Een goede manier om je buikspieren te trainen is middels een ab roller, ook wel een ab wheel of buikspierwiel genoemd. Je ziet deze steeds vaker gebruikt worden in sportscholen en ook meer en meer mensen kopen een buikspierwiel voor thuisgebruik. Het lijkt een heel makkelijke accessoire om te gebruiken, maar toch zijn er een aantal punten om rekening mee te houden wil je de juiste spieren trainen en jezelf niet blesseren. 

Overweeg je zelf een ab wheel te kopen? Dan hebben we wat extra tips voor je, om de juiste keuze te maken. En waarom is zo’n buikspier roller nu eigenlijk een aanrader? We vertellen je er graag alles over!

Weet je alles al over deze tool en wil je gelijk weten welke ab roller het beste voor jou is? Hieronder staat onze lijst favoriete en beste ab rollers van dit moment.

De voordelen van een buikspier roller

Voordat we je vertellen hoe je een ab roller gebruikt, vertellen we eerst iets over de spiergroepen die je hiermee traint. Dit zijn namelijk niet alleen je buikspieren, zoals je misschien al vermoedde. Eigenlijk train je met een ab wheel je hele bovenlijf. 

Naast je abs zijn dit ook je schouders en armen; specifiek je biceps en triceps. Ook je rugspieren doen mee bij het rollen. Daarmee is het grote voordeel van ‘ab rollen’ meteen wel duidelijk. Het is een oefening waarmee je veel meer spieren traint dan met een doorsnee buikspieroefening zoals sit-ups of crunches!

Een tweede voordeel van een ab roller is dat hij lekker compact is. Veel compacter dan de meeste tools om je abs mee te trainen. Hij past zelfs in je koffer, mocht je hem mee willen nemen op reis.

Een ab roller kopen: waar moet je op letten?

Elke ab roller lijkt hetzelfde, maar schijn bedriegt! Onderling zitten er toch vaak verschillen tussen, die kunnen maken dat het ene wiel veel beter bij jou past dan het andere. De belangrijkste dingen waar je op moet letten vind je hieronder.

Grootte en materiaal van het wiel

Ab rollers zijn te koop met grotere en kleinere wieltjes. Ben je een pro op het gebied van het trainen van je buikspieren? Ga dan voor een kleiner ab wheel. Oftewel: een wiel met een kleinere diameter. Hoe kleiner de diameter van het wiel, hoe pittiger de ab roll oefening wordt. 

Daarnaast zul je ab wheels tegenkomen met wielen van rubber en van kunststof. Rubber heeft wat dit betreft de voorkeur, omdat je daarmee meer grip hebt.

Handvat: grip en hoek

Naast het wieltje is een tweede zeer belangrijk onderdeel van de ab roller de handvatten aan de zijkant. Zonder voldoende grip ben je gedoemd jezelf te blesseren, dus zorg ervoor dat aan deze kwaliteitseis wordt voldaan.

Ook wil je dat het rollen comfortabel en niet belastend is voor je handen en geen pijn of blaren oplevert. Liefst hebben de handvatten een rubber ‘feel’, waardoor je niet de grip verliest wanneer je klamme of ronduit zweterige handen hebt. Iets dat natuurlijk snel gebeurt wanneer je traint!

Ab wheels kunnen ook verschillen in de hoek van de handvatten. Deze kunnen parallel aan de grond geplaatst zijn, maar ook schuin. Ervaar wat je het prettigst vindt.

Hoe gebruik je een ab wheel?

Heb je nog nooit een ab roller gebruikt? Neem dan even de tijd en aandacht om jezelf te verdiepen in de juiste techniek. Vooral je rug doe je hiermee een groot plezier!

De eerste en beste tip: zorg er bij deze oefening voor dat je te allen tijde de beweging gecontroleerd uitvoert. Ga niet over je grenzen heen en maak de oefening minder zwaar door gebruik te maken van een ondergrond met meer frictie, of rol gewoonweg minder ver uit. Je kunt ook tegen een muur aan rollen, om zo een veiligheidsstop in te bouwen. Ga pas verder wanneer je zeker weet dat je in staat bent langzaam en gecontroleerd de hele beweging te maken.

Je begint de ab wheel rollout door op je knieën te zitten, met je rug als een tafeltje. Je knieën bevinden zich dus in een hoek van 90 graden. Het wiel zet je op de grond en je plaatst je handen op de handvatten. Span je buik aan en rol langzaam en gecontroleerd naar voren. Houd hierbij je heupen recht. Je wil een zo recht mogelijke lijn houden tussen je knieën, heupen en hoofd.

In onderstaand filmpje wordt de oefening ook nog een keer goed uitgelegd.

Meer grip nodig?

Hoe gladder de ondergrond, hoe minder frictie en hoe meer je jouw lijf en spieren moet gebruiken om de ab roller oefening gecontroleerd uit te voeren. Gebruik een ondergrond die zorgt voor extra frictie wanneer je merkt dat de ondergrond te glad voor je is. Denk aan bijvoorbeeld een rubberen fitness vloer of een fitnessmat of gebruik fitnesshandschoenen

Oefeningen met een buikspierwiel

Je kunt zoals eerder gezegd deze oefening op verschillende manieren uitvoeren. De basisoefening is de beweging uitvoeren met je knieën op de grond. In onderstaande video vind je echter nog een aantal (zwaardere) variaties op deze oefening. 

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over een ab roller en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen.

Je kunt op verschillende manieren de ab wheel oefening zwaarder maken. Ga voor een gladde ondergrond, houd je knieën van de grond en kies voor een roller met een klein wiel. In het filmpje in ons artikel zie je nog meer mogelijkheden.

Hierbij drie opties om de ab roll oefening makkelijker te maken. Zorg voor meer frictie door te kiezen voor een minder gladde ondergrond, rol niet volledig uit of kies voor een groter wiel.

Met een buikspierbank kun je specifiek je core trainen. Verder kun je allerlei buikspieroefeningen doen en deze zwaarder maken met gebruik van dumbbells of een kettlebell. Kijk ook naar functional training, daar spreek je vaak ook je core mee aan!

Koop je de ab roller omdat het je doel is een sixpack te ontwikkelen? Weet dan ook dat het voor een zichtbaar wasbordje ook belangrijk is om je vetpercentage te verlagen

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!